Lugnet har lagt sig efter Almedalsveckan, åtminstone ett par dygn. För därefter laddade Visby gästhamn om och den här veckan fylls hamnen till sista bojplats.
– Vi har aldrig tackat nej till en båt. Inte en enda har fått vända och åka härifrån, säger Magnus Thörnwall, operativt ansvarig för gästhamnen.
Under pandemin valde många att köpa båt, ett perfekt sätt att hålla avstånd till andra. Men de sedan förra sommaren kraftigt höjda bränslepriserna har ändrat resmönstret.
– Man kostar på sig att åka hit, men det är betydligt längre liggtider och man stannar här längre, säger Magnus Thörnwall och menar att det för många båtägare handlar om två istället för en vecka man i år ligger vid kaj i Visby.
Trygve och Karin Bengtsson från Hällevik på Listerlandet i Blekinge har fått den absolut lyxigaste platsen, längst in i Visby hamn för sin 58-fots flytande villa.
– Vi har haft husvagn 20 år innan. Jag har haft åkeri hela livet och varit på Lantmännen i alla hamnar, nu kommer man från sjön istället, säger Trygve Bengtsson och berättar om chockhöjningen på bränslepriserna:
– Bränslet har gått upp med tio kronor litern sedan förra sommaren, och vi har tio timmars resa till Gotland.
Parets stora båt gör 24 knop och drar 200 liter i timmen, vilket innebär 20 000 kronor mer enkel resa jämfört med i fjol för att ta sig till Gotland. Klart värt det, menar Trygve:
– Det är minst tionde året vi är här, Visby är charmigt helt enkelt, säger han och berättar att det är sista resan med båten innan den ska säljas, till förmån för en ny med ”flybridge”, det vill säga takterrass där man kan sola men också köra båten ifrån.
Nästan lika lång resa gjorde Kari och Mats Magnusson, men på åtta liter bränsle, från Ingarö och Värmdö till Lauters på Fårö, med sin segelbåt.
– Lauters är en fantastisk hamn, den är så fin och så kan man cykla till Kuten, säger Kari medan hon stickar på sin tröja i akterruffen.
Båten är parets flytande sommarstuga och totala avkoppling.
– Jag sitter här och stickar och tittar på molnen på himlen. Det är gött, säger Kari Magnusson och berättar att hon absolut inte ville ha motorbåt utan en med segel som ger närhet till naturen och tid att vara i nuet.
Den här veckan maxas antalet båtar i Visby gästhamn, där varje nyanländ besättning hämtas i inloppet och lotsats på plats av personal i gummibåtar.
– Vi ska få till det så att alla är glada och nöjda, det är ett pussel att få ihop allt, säger Magnus Thörnwall med komradion i handen.
Solsken och bra väder underlättar arbetet. Hård sydvästvind och storm är mardrömsläget.
– Det vill vi inte ha, säger Magnus Thörnwall och berättar att sjöhävningen i inre hamnen då kan få båtarna att lyfta en meter upp och ned vilket kräver god förtöjning eller omplacering till alternativa platser för att båtarna inte ska gnaga mot kajkanterna.
Han jobbar i sommar tillsammans med sin dotter Filippa, de bor också i hamnen på familjens egen båt. Hon är minst lika frälst i sjömanslivet som sin far.
– Visst, man kan sitta på en parkeringsplats i husbil, men det här är en helt annan sak, säger hon.
Magnus Thörnwall menar att fler gotlänningar borde passa på att ta en sväng och titta på alla gästande båtar i hamnen i sommar. Inte minst vecka 29 med musik och god stämning.
– Det är fantastiskt, båtar från flera länder och ett spektakel.