Höghusets fönster lossnade – landade på tomt

I stormen Alfrida föll ett fönsterparti ner på Per Norstedts tomt på Snäck. Rutan föll 50 meter bort och 11 våningar ner i den hårda vinden.

I stormen Alfrida föll balkongens glasparti från höghusets 11:e våning och landade på Per Norstedt tomt ett femtiotal meter därifrån.

I stormen Alfrida föll balkongens glasparti från höghusets 11:e våning och landade på Per Norstedt tomt ett femtiotal meter därifrån.

Foto: Per Norstedt

Visby2019-10-05 18:03

Hårda vindar har skapat stora problem vid höghuset i Snäck. Vi har tidigare berättat om hur räddningstjänsten fått hjälpa till att säkra upp balkongers fönsterpartier när dessa "hamnat fel sina glidspår".

För Per Norstedt, som bor nära ett höghus på Snäck, blev det värre än så. I samband med stormen Alfrida i början av januari lossnade ett helt fönsterparti från 11:e våningen. När glasrutan väl landade var det femtio meter bort, på Gotlandstunen som omgärdar Per Norstedts tomt.

– Det var ett ofantligt stort glasparti. Dessutom landade flera fönsterbläck en bit bort. Tänk att få något av det i huvudet. Det är inte att leka med.

Mikael Håkansson, ordförande i bostadsrättsföreningen Snäckbacksbadet 1, säger att man efter händelsen vidtagit åtgärder för att samma sak inte ska hända igen.

– Vi har gjort allt vi kan för att se till att säkra upp glaspartierna. Men omständigheter spelar in. I en ny Alfrida eller ännu värre än så vet man inte vad som kan hända. Man kan aldrig säga aldrig.

Vad säger du om händelsen?

– Det var väldigt oväntat. Det har aldrig hänt på den delen av balkongen tidigare. Samtidigt är det bara att beklaga grannen som fick fönsterrutan på tunen, säger Mikael Håkansson.

Årligen görs en tillsyn av fönsterrutorna på balkongernas övre del. Partiet som landade hos Per Norstedt kom från balkongens undre del. Efter händelse lovar man att se över även den delen.

– Tack och lov har detta inträffat en gång och det i extrema väderförhållanden. Men vi tar höjd för att det kan komma ännu kraftigare vindar framöver, säger Mikael Håkansson.

Glaspartiet landade på tomtens staket.
Glaspartiet landade på tomtens staket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!