Högskoletjänster dras in

18 tjänster berörs när de centrala förhandlingarna på Högskolan avslutades. Stämningen bland personalen är dämpad.

Informerade. Förvaltningschef Therese Iveby Gardell informerade i går de anställda om neddragningarna. Ingalena Wittbeck, till vänster, är personalchef på Högskolan.ARKIVBILD: HENRIK RADHE

Informerade. Förvaltningschef Therese Iveby Gardell informerade i går de anställda om neddragningarna. Ingalena Wittbeck, till vänster, är personalchef på Högskolan.ARKIVBILD: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-03-15 04:00

- Det är ganska ansträngt, säger förvaltningschef Therése Iveby Gardell, som i går informerade de anställda.

Högskolan på Gotlands anslag för år 2012 minskar med 11 miljoner kronor. För att kunna hålla budget ville arbetsgivaren säga upp nästan 20 personer. De lokala förhandlingarna avslutades i oenighet och facken begärde central förhandling. I går avslutades den när protokollet skrevs på.

- Vi är överens om att vi är oöverens, säger förvaltningschef Therése Iveby Gardell på Högskolan.

Det som hittills är klart är att neddragningarna blir aningen mindre än befarat och motsvarar 16 personer på administrationen och 2 inom kärnverksamheten. Ett par av tjänsterna ska tillsättas igen senare. Enligt Therése Iveby Gardell är neddragningarna relativt jämnt fördelade över verksamheten.


Svåra frågor
På måndag väntas nya lokala förhandlingar ta vid om hur turordningskretsarna ska se ut och vilka personer som ska ingå. Först därefter fattas beslut om vilka som kommer att sägas upp.

- Det är svåra frågor på individnivå, men vi har absolut en ambition från båda parter att lösa det lokalt, säger Therése Iveby Gardell.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden och enligt Therése Iveby Gardell är stämningen dämpad.

- Det är ganska ansträngt, och blir bara värre ju längre tiden går. Vi är också ganska slitna på ledningsnivå. Vi vill ut med information snabbt, säger hon.

Enligt förvaltningschefen handlar en viktig del i arbetet nu om att gjuta mod i personalen och fokusera framåt.

- Det är viktigt att få energi i dem som blir kvar. Vi kommer att jobba på nya sätt, det blir inte enkelt men jag är övertygad om att vi kommer att klara det, säger Therése Iveby Gardell.

Samtidigt som uppsägningar sker pågår arbetet med en sammanslagning mellan Uppsala universitet och Högskolan på Gotland. Från Högskolans ledning har man varit tydlig med att nedskärningarna som nu görs inte har med sammanslagningen att göra.


Facket
- Vi tycker det är konstigt att man i förhandlingarna inte tagit hänsyn till samgåendet, säger Bengt Jönsson, ordförande i SACO-S-föreningen på Högskolan.

Han säger sig vara frustrerad över att möta en arbetsgivare som inte varit beredd att rucka på sitt förslag

- Vi tycker att det har varit en brist i hur man involverat arbetsmiljöfrågorna. Och en otydlighet i hur organisationen ska se ut, säger han.

Inom följande områden ska bemanningen skäras ned:

Ekonomi/Administration
1 tjänst

Arkeologi/Osteologi 2 tjänster

Bibliotek 1 tjänst

Info-funktion 2 tjänster

Antagningsfunktion 1 tjänst

Samverkansfunktion 1 tjänst

Internationalisering 1 tjänst

Registratur/rekt.sekr 1 tjänst

IT-funktion 2 tjänster (varav en provanställd)

Studieadministratör 3 tjänster

Teknisk service 1 tjänst

ITK-producent 1 tjänst (återanställs på 50%)

Prefekt 1 tjänst (återanställs inom ett år)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!