Studenterna är inne på sina första veckor av sjuksköterskeprogrammet på Uppsala universitet Campus Gotland. GA träffar några av dem när de har sitt första praktiska moment, på Kliniskt träningscenter på Visby lasarett. Studenterna har börjat läsa om vårdhygien, ett ämne som blivit än mer aktuellt under coronapandemin.
– Handhygienen är superviktig. Det är svårare att tvätta händerna än man tror, förklarar vårdläraren Katarina Seige, och visar hur studenterna ska gnugga in händerna med ett medel och sedan lysa på händerna med en uv-lampa som visar om man har missat någonstans.
Till höstterminen har 23 personer antagits till sjuksköterskeprogrammet, vilket är tre fler än vad det egentligen finns plats för. Söktrycket till just sjuksköterskeprogrammet har i år varit högt. Efter första antagningsbeskedet i somras stod 150 personer på reservplats till utbildningen. En av dem som var reserv men kom in är Tilde Lindell.
– Jag vill bli barnmorska, och då är det här steg ett. Jag är jättefaschinerad av graviditet, förlossning och allt kvinnokroppen kan gå igenom, förklarar hon.
Efter studenten 2018 arbetade hon i matbutik och funderade över sitt framtida yrkesval.
– Jag valde mellan att utbilda mig till socionom eller till sjuksköterska. Det var mötet med människor man får som sjuksköterska och barnmorska som fick mig att välja det, säger Tilde Lindell.
Frida Söderlund Lickander gick vård- och omsorgsprogrammet på Wisbygymnasiet och att utbilda sig till sjuksköterska blev en naturlig förlängning.
– Jag har alltid varit intresserad av medicin. Jag har i många år velat utbilda mig inom det här och pandemin har inte ändrat min uppfattning, säger hon.
Läraren Katarina Seige tror att pandemin, och den exponering som vårdpersonalens viktiga arbete har fått, kan ha gjort att fler söker sig till yrket.
– Eftersom det generellt varit ett högre söktryck är det säkert vissa av de sökande som har påverkats.
Några av studenterna hoppar på utbildningen direkt efter gymnasiet, medan andra har jobbat med annat i år innan de bestämmer sig för att påbörja sjuksköterskestudier, berättar Katarina Seige.
– Ibland kan det vara bra att ha lite arbetslivserfarenhet innan man börjar plugga, men det är individuellt. Det viktigaste i det här yrket är att man är öppen, social och tycker om att arbeta med människor. Det är häftigt att se utvecklingen som studenterna gör under utbildningens gång, hur de växer och blir mer självsäkra, säger hon.
Nyblivna studenten Clarissa O'Reilly har tidigare arbetat inom restaurang men bestämde sig efter en sommar inom äldrevården att utbilda sig till sjuksköterska.
– Det kändes viktigt att jobba inom äldrevården i sommar. Det var varmt och tungt att jobba i visir, men det var ett litet pris att betala, säger hon.
Katarina Seige utbildade sig till sjuksköterska vid 40 års ålder, efter att ha jobbat som undersköterska tidigare.
– Som sjuksköterska har jag mest jobbat inom demensvården och den palliativa vården (vård i livets slutskede). För några år sedan klarade min fysik inte längre att jobba som sjuksköterska, så då började jag som lärare istället och det är jätteroligt.
Några avhopp per klass brukar ske, men förhoppningen är att de 23 nya studenterna står till arbetsmarknadens förfogande om tre år.
– Vi behöver utbilda ännu fler, konstaterar Katarina Seige.