Det har alltså gått hundra dagar sedan Stefan Hollmark i september gjorde sin första arbetsdag som Region Gotlands högste tjänsteman. Med det i åtanke så blir den första frågan till 59-åringen när han tar emot på sitt kontor i stadshuset på Visborg ganska logisk:
Hur har de här första hundra dagarna varit?
– Jag tycker att jag har blivit väldigt väl mottagen och välkomnad, både här på min faktiska arbetsplats men även inom hela Region Gotland. Jag märker att det finns en otrolig nyfikenhet kring mig, och många verkar glada för att jag kommer in med den kompetens och erfarenhet som jag har. Det är en positiv känsla, helt klart.
Upplever du att du hunnit sätta dig in i den ganska omfattande verksamhet som Region Gotland är?
– På pappret har jag kanske hunnit göra det, men i verkligheten är svaret nej. Jag har en ambition att komma ut i verksamheterna, och framförallt lära känna dem som jag har minst kunskap om sedan innan. Jag är sprungen ur de tekniska verksamheterna med fokus på energi och återvinning, så jag tänker lägga en del fokus nu i början på att lära mig mer om exempelvis socialförvaltningen samt hälso- och sjukvården, säger Hollmark, och fortsätter:
– Det kommer att ta tid att sätta mig in i hela organisationen och det är något jag kommer att få jobba med hela tiden.
Stefan Hollmark flyttade till Gotland permanent efter sommaren, och även den första tiden som fastboende på ön har lämnat en positiv känsla, säger han. Den stora anledningen till det är att han nu slipper pendla för att kunna vara med familjen.
– Det känns suveränt att både kunna arbeta och bo på Gotland, där jag har stora delar av min familj. Tidigare var det lite som att jag levde i en kappsäck, så det här känns underbart.
Stefan Hollmark är ursprungligen från Stockholm, och berättar att han inte är uppväxt i någon akademisk familj. Trots det valde han efter fyra år på teknisk linje på gymnasiet, och efter militärtjänstgöring inom flottan, att studera vidare på KTH.
– Jag pluggade till civilingenjör där, och sedan även till civilekonom på Linköpings och Örebro universitet. Efter avslutade studier fick jag en plats som trainee på det som då hette Stockholm energi. Det blev mitt startskott i arbetslivet.
Därefter har Stefan Hollmark haft en mängd olika jobb, många med fokus på energi, it och affärs- och verksamhetsutveckling. Han har bland annat varit vd för Telge AB, vilket är den kommunalägda bolagskoncernen i Södertälje, han har varit kommundirektör i Tyresö och senast kommer han från en tjänst som stadsdirektör i Södertälje. Den sistnämnda rollen hade han i knappt två år, och under drygt ett år han pendlat till och från Gotland.
– Familjen semestrade på Gotland en sommar för flera år sedan, och det var verkligen helt fantastiskt. Vi bodde på Slite strandby, och sedan den semestern älskar jag Slite, säger Stefan Hollmark, och fortsätter:
– När vi var här upptäckte vi att det fanns många hus till salu, och när det här huset dök upp slog vi till.
Det här var 2012, och sedan dess har familjen Hollmark varit "mer än sommargotlänningar".
– Eftersom Åsa jobbar inom skola så har vi varit här i princip alla lov. Vi har lärt känna Gotland väldigt bra under de här åren, och då i synnerhet norra Gotland.
Hur kommer det då sig att Stefan Hollmark pendlat till och från ön under ett års tid?
– För 2,5 år sedan dök det upp en tjänst som biträdande rektor på Wisbygymnasiet. Min fru Åsa ville gärna söka tjänsten och vi kom överens om att hon skulle göra det, så fick vi lösa resten om hon fick jobbet. Och det fick hon ju. Så först pendlade hon till ön under ett år, och när yngste sonen gick ut högstadiet sålde vi bostaden i Stockholm och flyttade över till Gotland. Vi hade dock kvar en övernattningslägenhet, och jag veckopendlade mellan Södertälje och Gotland.
Det fanns inte på Stefans karta att tjänsten som regiondirektör på Gotland skulle bli ledig, och att han var beredd att fortsätta pendla.
– Men så sade Peter Lindvall upp sig, och så blev det som det blev.
Nu går två av barnen på Wisbygymnasiet, medan äldste sonen pluggar i Kiruna. Åsa Hollmark är rektor på Wisbygymnasiet, och familjen bor i huset som ligger längst in i Kappelshamnsviken.
Har du hunnit skapa dig en vardag här på Gotland nu?
– Sakta med säkert börjar jag göra det. Jag har bara bott här på heltid sedan i somras, men jag börjar få in rutiner för när man kan träna, och så har vi ju hästarna att ta hand om.
Berätta lite mer om ditt hästintresse?
– Jag började rida i vuxen ålder, för nästan 30 år sedan. Både jag och min fru började samtidigt genom att det på hennes dåvarande jobb fanns olika idrottssektioner. Så vi började helt enkelt rida tillsammans, och jag tycker det känns väldigt kul att kunna dela ett intresse på det sättet.
I dagsläget har familjen Hollmark tre egna hästar, och i samma hage går även en av grannarnas hästar. Mycket av den lilla fritid som Stefan har ägnas åt just hästarna.
– Jag rider fortfarande en hel del, men allra helst kör jag med häst och vagn. Oftast är det med tom vagn, men ser jag någon längs vägen får den personen gärna åka med.
Så om man ser regiondirektören komma med häst och vagn är det bara att hojta så får man åka med?
– Absolut. Är vagnen tom så är det inga problem.
Om vi återgår till jobbet som regiondirektör och de hundra dagar han nu innehaft tjänsten så berättar Stefan Hollmark att det finns en hel del skillnader i hans nya jobb jämfört med rollen som stadsdirektör i Södertälje.
– I den rollen hanterade man bara de kommunala uppgifterna, så ser man till arbetsuppgifter är den stora skillnaden nu att jag även hanterar kollektivtrafik, regional utveckling och inte minst hälso- och sjukvård.
– Utöver det så är en stor skillnad att jag får mer uppmärksamhet i rollen som regiondirektör här är vad jag fick som stadsdirektör i Södertälje.
Vilka ser du som de viktigaste frågorna för Gotland?
– Det som hela tiden kommer upp är ju energifrågorna, och kanske framförallt hur man tar sig hit på ett bra och prisvärt sätt. Just priserna på färjorna ligger högt upp på agendan, men det är såklart en ganska svår fråga eftersom vi då pratar om nationell politik. Ytterligare en mycket viktig fråga är uppbyggnaden av civilförsvaret och framförallt allt extra det innebär att Gotland är en ö med ett mycket strategiskt läge i Östersjön