”Det här är hotellet jag alltid drömt om”

Hon har varit chef på hotellkoncernen Hilton i Sverige. Nu städar Ulrika Wiklander rummen på Hotell Helgeand i Visby – och hon ångrar inte bytet en sekund. Tillsammans med partnern Tobias Lundgren driver hon hotellet i 1200-talshuset.

För ett år sedan köpte stockholmarna Ulrika Wiklander och  Tobias Lundgren Hotell Helgeand i Visby innerstad. Hotellet består av tre huskroppar; den äldsta från 1200-talet. Långhuset byggdes på 1600-talet och gårdshuset på 1800-talet. Fastigheten ägs av Statens fastighetsverk.

För ett år sedan köpte stockholmarna Ulrika Wiklander och Tobias Lundgren Hotell Helgeand i Visby innerstad. Hotellet består av tre huskroppar; den äldsta från 1200-talet. Långhuset byggdes på 1600-talet och gårdshuset på 1800-talet. Fastigheten ägs av Statens fastighetsverk.

Foto: Malin Stenström

Visby2022-05-21 08:05

I trädgården intill Helge Ands ruin i Visby innerstad sitter Tobias Lundgren, 53, på huk i gräset och pratar med en kaja.

– Jag har döpt honom till Helge, han är väldigt social.

Kajan Helge flyger iväg och Tobias Lundgren kliver in i receptionen i Hotell Helgeand, där det doftar av nybakat bröd.

– Vi bakar vårt eget frukostbröd och granola, berättar han.

Det låter snudd på löjligt idylliskt. Och det blir inte mindre klichéartat när Ulrika Wiklander berättar om sitt första besök på hotellet:

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag kände direkt att det var det här hotellet jag drömt om i över 20 år.

Klyschigt eller ej – det var precis så det var.

undefined
Hotellgästerna har utsikt över Helge Ands ruin.

För 25 år sedan fick Ulrika Wiklander, 55, sitt första jobb som ekonomichef. Sedan tio år har hon haft den rollen på de stora hotellen i Stockholm, nu senast inom hotellkoncernen Hilton i Sverige.

– Jag har jobbat så många år inom hotell, i olika roller. Jag började med att städa och servera som ung och jobbade på hotell runtom i världen; Schweiz, Västindien, New York... Till slut började jag plugga i London, där jag tog en MBA i ekonomi.

undefined
"Jag har alltid haft en dröm om ett eget, litet hotell och har tänkt mig i Stockholm med omnejd. Men när jag klev in här visste jag direkt att det här var rätt, det fanns ingenting att fundera på", säger Ulrika Wiklander, som driver hotellet tillsammans med Tobias Lundgren.

I april förra året hälsade hon på sin särbo Tobias Lundgren på Gotland. Båda är stockholmare in i ryggmärgen, men som sommarbarn på ön har Tobias alltid närt en dröm om att en dag få bo här. För tio år sedan gick flyttlasset till Stenkyrka. Ulrika däremot, nä, hon hade inga planer på att bli öbo.

Men så åkte hon hit för att hälsa på och av en slump hittade hon Blocketannonsen för Hotell Helgeand, som låg ute till försäljning för en hemlig prislapp. Förutsättningslöst ringde Ulrika och bad om en visning. Det fick hon.

– Jag har alltid drömt om ett eget, litet hotell och har tänkt mig i Stockholm med omnejd. Men när jag klev in här visste jag direkt att det här var rätt, det fanns ingenting att fundera på. Byggnaden är helt underbar.

undefined
Alla rum i hotellet är anpassade efter den medeltida byggnaden. "Receptionen är lite för liten", säger Tobias Lundgren och konstaterar samtidigt att det har sin charm.

Helgeandshusets huvudbyggnad uppfördes på mitten på 1200-talet och är klassat som ett kulturarv och byggnadsminne med högsta möjliga K-märkning. Ursprungligen inhystes här Visbys äldsta sjukhus, fattighus och gästhus. Idag ägs huset av Statens Fastighetsverk.

År 2006 öppnades Medeltidshotellet i huset och sju år senare togs det över av paret Kjell och Gunilla Sjöberg, som senare döpte om hotellet till Helgeand. Efter sommarsäsongen 2019 lade paret Sjöberg ut hotellet till försäljning, men det dröjde alltså till april förra året innan de fick napp.

Efter det gick allting fort. Den 10 maj förra året fick Ulrika och Tobias nycklarna och två dagar senare välkomnade de sina första gäster.

– Då hade vi hunnit med en överlämning på 1,5 timmar, säger Tobias.

undefined
Hotellet består av 17 rum, alla anpassade efter det medeltida huset.

I och med pandemin var bokningsläget inför förra sommaren osäkert.

– Så vi tog över utan att veta hur det skulle bli.

Det visade sig att de tog över i helt rätt tid. Under första sommaren hade de 97 procents beläggning och bokningsläget ser även lovande ut i år.

undefined
Här har Ulrika och Tobias planer på att ha after works i höst.

Livet som hotellägare av ett litet hotell med 17 rum har dock visat sig vara slitigt.

– Vi gör allt själva; diskar, städar, bakar, gör frukost, rabblar Tobias och fortsätter:

– Det här hotellet är egentligen för litet för att man ska kunna få någon ekonomi på det. Att driva det är mer av en livsstil.

Första sommaren arbetade de 16 timmar om dagen – som så många andra egenföretagare på Gotland. Just nu har de två anställda; en som jobbar frukost och en städ. I sommar kommer de att ha fem anställda åt gången.

– Det bästa med att driva ett hotell är kontakten med gästerna, säger Ulrika och fortsätter:

– Jag skulle aldrig vilja byta tillbaka.

undefined
Man har tagit vara på varje vrå.

Just nu råder lugnet före stormen i Visby innerstad. Snart drar turistsäsongen igång för full maskin, men än så länge är det lugnt på gården innanför Helge Ands ruin.

– Vi vill sätta Helge And på kartan. Vi märker att det är många som inte känner till den här innergården, vi vill att den ska bli mer inbjudande, säger Ulrika och avslöjar att de planerar att öppna ett kafé i trädgården i sommar.

Till skillnad från Ulrika är Tobias fortfarande relativt grön inom besöksnäringen. Som ung jobbade han några somrar inom hotell och restaurang, men i huvudsak har han arbetat med PR och antikviteter.

– Jag har en spretig bakgrund. Jag funderar fortfarande på vad jag ska göra när jag blir stor, säger han.

– Nu har vi ju bestämt oss. Vi ska göra det här, svarar Ulrika.

undefined
Hotell Helgeand har också ett mindre spa.
Helgeandshuset

Helgeandshuset uppfördes samtidigt eller något senare än Helgeandskyrkan (1230–1250). Dock senast år 1299, då det finns omnämnt i skrifter.

Helgeandshuset var en välgörenhetsanläggning med uppgiften att på livstid vårda fattiga och sjuka, ta emot hittebarn och borgare mot betalning.

Verksamheten finansierades genom allmosor och donationer, där mark och gåvor gav avkastning.

Ända fram till 1930-talet vårdades människor på hospitalsområdet.

Källa: Mittvisby.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!