Amanda lämnade kroglivet i Stockholm för hemtjänsten

Amanda Löfvenberg Nielsen lämnade jobbet som restaurangchef vid Stureplan för att bli boendeassistent inom hemtjänsten i Visby. ”Det känns fint att känna sig behövd”, säger hon.

Amanda Löfvenberg Nielsen lämnade tjänsten som restaurangchef i Stockholm för att bli boendeassistens inom hemtjänsten på Gotland. ”Så fint att vara till hjälp och att känna sig behövd”, säger hon.

Amanda Löfvenberg Nielsen lämnade tjänsten som restaurangchef i Stockholm för att bli boendeassistens inom hemtjänsten på Gotland. ”Så fint att vara till hjälp och att känna sig behövd”, säger hon.

Foto: Magnus Ihreskog

Visby2023-09-17 19:05

Hemtjänsten inom Region Gotland har brottats med bemanningsproblem under sommaren, men inte så stora som befarades.

– Det har gått bättre än väntat. Vi fick in fler vikarier än sommaren 2022 och sjuktalet har också varit lägre, säger Magnus Björk, chef för Region Gotlands hemtjänst.

Åter till honom senare i den här artikeln men först till Amanda Löfvenberg Nielsen.

Den nyblivna 30-åringen var en av dem som i juni hoppade på ett vikariat inom Visby södra – och därmed bytte helt och hållet liv.

– I hela mitt yrkesliv har jag arbetet i restaurangbranschen men i somras kände jag att jag fått nog. Jag var klar och ville göra något annat.

undefined
Amanda Löfvenberg Nielsen lämnade tjänsten som restaurangchef i Stockholm för att bli boendeassistens inom hemtjänsten på Gotland. ”Så fint att vara till hjälp och att känna sig behövd”, säger hon.

Och så blev det alltså. Hon lämnade en tjänst som restaurangchef på en krog vid Stureplan, flyttade till Gotland där hon har rötter på mammans sida…och trivdes så ypperligt att hon numera är fast anställd som boendeassistent.

Det fanns ingen tvekan, säger hon:

– Jag trivdes omedelbart så himla bra, när tjänsten dök upp ville jag bara ha den. Jag har gått ner i lön men mår så mycket bättre än jag gjorde sista tiden i Stockholm.

undefined
Svampen på Stureplan, en känd mötesplats i Stockholm. Amanda Löfvenberg Nielsen har lämnat kroglivet där för hemtjänsten i Visby.

Att arbeta inom hemtjänsten kan tyckas som en total motpol till arbetet i krogbranschen. Men Amanda ser, säger hon, mest likheter:

– Det roliga inom krogjobbet finns också inom det jag gör nu. Variationen, mötet med människor och lära känna dem efter deras behov.

Det tråkiga, då? Det jobbiga?

Hon funderar ett tag, säger:

– En krog på Stureplan...där är man ingen. Där förväntas man ge gästerna en bra upplevelse, det är stökigt och man får sällan ett tack. Inom hemtjänsten känner jag mig behövd och uppskattad, då är det också lättare att ge av sig själv.

undefined
Amanda Löfvenberg Nielsen, boendeassistent, och Magnus Björk, chef för hemtjänsten inom Region Gotland.

Amanda har, säger hon, alltid varit svag för de som är äldre. Ömmat för dem och velat ge livskvalitet.

Det får hon göra nu, och alla brukare har sina specifika behov. Hon tar sig mellan brukarna på cykel, sedan ska det tvättas, städas, handlas, ges medicin, kanske dricka en kopp kaffe och prata en stund.

Blöjor och bajs är det också, men inte på det negativt äckliga sätt hon tänkte sig från början. Det bara ”är”.

– Man får försöka möta varje person på deras villkor, ofta går det bra.

undefined
Att göra gott för andra och verkligen känna sig behövd är mervärde för Amanda Löfvenberg Nielsen i jobbet som boendeassistent inom hemtjänsten.

Dricka kaffe och prata en stund…är det inte sådant som det sägs aldrig hinns med?

– Det kan vara stressigt, jag gör cirka 15 besök per dag. Men för mig är det viktigt att kunna sitta en stund, man får ta sig tid, samarbeta, ringa en kollega; ”kan du ta mitt nästa besök så jag kan vara kvar en stund.

Amanda säger att hon är förvånad över att jobbet är så roligt som hon verkligen tycker det är. Och hon menar att det har oförtjänt dåligt rykte.

– Allt är inte rosenrött, det finns jobbiga sidor men det blir många fina möten med människor och på helt annat sätt än på krogen. Nu har jag verkligen lust att gå till jobbet.

undefined
Varje arbetsdag besöker Amanda Löfvenberg Nielsen 15 brukare, mellan dem tar hon sig på cykel.

Magnus Björk är chef för hemtjänsten inom Region Gotland. Han såg med oro på sommaren och informerade såväl brukare som personal per brev att läget var ”skört”.

Det skulle kunna innebära byte av tvätt- och städdagar och besök på nya tider.

Man vädjade även till anhöriga att hjälpa till med handling några gånger under sommaren för att frigöra tid för personalen.

Så hur gick det då? Jo:

– Vi fick in 130 vikarier och hade kanske behövt 10-15 till, men det har fungerat fantastiskt bra med hjälp av hjälpsamma anhöriga och vänner. 

Svårast har varit att bemanna i augusti då många vikarier slutar och flera ordinarie fortfarande har semester.

– Ännu saknas lite personal med det ser betydligt bättre ut än förra hösten, säger Magnus Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!