I januari 2014 undertecknade Region Gotland och Copenhagen Malmö Port, CMP, en avsiktsförklaring med syfte att utveckla Visby som kryssningsdestination. Då seglade de flesta fartygen Gotland förbi. Sedan kryssningskajen stod klar har kriget i Ukraina ytterligare lyft Gotland som destination, med en kraftig ökning av antalet anlöp. Sedan start har kajen tagit emot mer än 700 000 besökare, de flesta utländska.
– Pandemi och säkerhetsläge gör platsen man befinner sig på ännu viktigare. Där är Gotland en utmärkt plats – juvelen i Östersjön, säger Anna Sylvan, nytillträdd Cruise Manager för CMP på Gotland.
I fjol hade Visby 167 kryssningsanlöp, där varje resenär är en möjlig återvändare med nya inkomster till det gotländska näringslivet, menar Anna Sylvan:
– Att kryssa är intensivt och med kanske sju olika hamnar på sju dagar är det väldigt viktigt för Gotland att profilera sig. Det här är bara ett litet fönster för att man ska vilja komma tillbaka och se mer.
Den som tror att Gotland är ett självspelande piano har fel. En lång resa återstår där det finns mycket att göra när det gäller marknadsföring, säger Anna Sylvan.
Hon vill nu öka öns deltagandet i bland annat de två organisationerna Cruise Europe och Cruise Baltic, med besök på utländska mässor och annat:
– Det finns fortfarande vuxna människor i Tyskland som bokar en resa och inte vet att Gotland finns, säger hon.
Född i sjöfartsstaden Göteborg arbetade Anna Sylvan utomlands i flera år, bland annat som naprapat och som cykelbud, innan hon utbildade sig till styrman och gick till sjöss.
– Första resan till Gotland gjorde jag på en bulkbåt som kom till Kappelshamn för att lasta kalksten. Där hann jag gå i land och andas och känna att det fanns någon form av närvaro, som finns på få platser i världen – här är himlen nära.
Styrman på tankbåtar och kryssningsfartyg, bland annat för de stora bolagen Walleniusrederierna och ACL, tröttnade hon på ståldäck och rullande skift 24 timmar om dygnet. Sedan 13 år tillbaka är Gotland hennes fasta punkt.
– Då sökte Sjöfartsverket båtsman för att köra lotsbåten och sköta underhållet, säger hon och berättar att hon sedan dess har hunnit med att köra såväl Fåröfärjan som att driva egna företag på ön.
På Gotland träffade hon också sin man Hans, fastighetsmäklare med kunder i norra Stockholm.
– Vi gifte oss på Muramaris 2008 och bor i ett gammalt hus med anor från 1800-talet i Burs, säger Anna Sylvan och berättar hur skönt det är att slippa treskift till sjöss och kunna cykla som vardagsmotion eller löpträna:
– Jag reser gärna och som världen ser ut i dag gärna lite mer komprimerat. Nu senast till femdagars i Åre. Där var så blött att folk tappade skorna i leran!
Att fortsätta utveckla Gotland som besöksmål med inriktning på kryssningstrafiken är målet för Anna Sylvan. På hennes önskelista finns en roligare färgsättning av oljecisternerna, som är det första som möter besökarna. Gärna också en fast gångbro som förbinder Södra Hällarna för gångtrafikanter via kryssningskajen med hamnen. En längre säsong, med anlöp större del av dygnet, skulle ge möjlighet för fler besök.
– Kan vi styra det mot upplevelser i högre grad är det en hållbar utveckling. Vi behöver se till att gästerna möts av gästfrihet och stan behöver vara närvarande, med skyltning på flera språk, säger hon och menar att alla kan bidra genom att vara hjälpsamma mot de som kommer hit.
Från de stora haven är hon på sätt och vis ännu styrman, men för kryssningsverksamheten i land.
– Vi behöver ta på oss besökarens glasögon. Jag ska vara den lokala kontaktpersonen med kontor på Donnersplats och på kajen. Då kan vi bättre skapa fler samarbeten, och bjuda in för att lokalsamhälle och besökare skall få glädje av varandra.