Det var för ett par somrar sedan som Mazarin fick ett samtal från sin granne. Hon hade cyklat förbi hennes bostad och sett ett skåp stå utanför dörren.
- Hon sa att det verkade konstigt, så vi vände med husbilen och körde tillbaka till stan, säger hon till helagotland.se.
Väl där möttes hon av en oigenkännlig lägenhet med flaskor och krossade kristallglas på vardagsrumsgolvet. Tavlorna hade ramlat ner. I lägenheten satt fyra killar som knappt brydde sig om att hon kommit.
- Det var fullständig chock. Där satt de med fina kläder och sa att sånt här händer. De skulle ersätta mig sa de också men de ville inte be mig om ursäkt, säger Mazarin och fortsätter:
- Det var en våldtäkt på min lägenhet och jag tänkte direkt att om jag inte får dem att betala nu så får jag aldrig se mina pengar. Och flickan som hade hyrt lägenheten i första hand var ju inte ens där.
Vad gjorde du då?
- Jag tog en kille i hampan och fick hans körkort. Sedan skrev jag ner värdet på det som hade gått sönder och tog med mig honom ner till banken. Han fick jädrar i mig ta ut pengarna på studs.
Sedan dess hyr hon inte längre ut sin bostad under Stockholmsveckan, även om hon vill framhålla att det faktiskt finns många fastlänningar som verkligen sköter sig.
Mats Olofsson som är skadechef på Länsförsäkringar i Visby berättar att de fått samtal från drabbade uthyrare men att de inte kan hjälpa till.
- Försäkringen gäller ju för stöld och skadegörelse men inte om personen har tillåtelse att vara i din fastighet, och det har den ju som hyr lägenheten. Man har alltså inget ersättningsskydd och det tror jag inte att många tänker på.
Vad kan man göra då?
- Om något har slagits sönder så får man kräva pengar direkt eller polisanmäla det, säger Mats Olofsson och tillägger:
- Som uthyrare bör man värdera riskbilden. Ett sätt att sköta det på är att ta ut en deposition före ankomst.