Hon jobbar mot organiserad brottslighet

Pia Bergman har jagat ekonomiska brottslingar i decennier. Nu har hon prisats för sitt envetna och modiga arbete. "Jag har nog varit obekväm ibland".

I många år har Pia Bergman jobbat mot ekonomisk brottslighet. Drivkraften är att minska spelytan för den organiserade brottsligheten och att företag ska kunna konkurrera på sjysta villkor.

I många år har Pia Bergman jobbat mot ekonomisk brottslighet. Drivkraften är att minska spelytan för den organiserade brottsligheten och att företag ska kunna konkurrera på sjysta villkor.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-02-02 12:55

När Pia Bergman började på Skatteverket 1986 insåg hon snart att det här med att kolla företagens avdrag inte var lika intressant som att försöka ta reda på vilka inkomster företagen inte redovisade. Från början var drivkraften att hon gärna ville vara smartast och lösa mysterier men ganska snart insåg hon att det var viktigt av andra skäl: hon vill hålla tillbaka den organiserade brottsligheten och se att det är sjysta spelregler så att de som driver företag ska kunna konkurrera på lika villkor. 

Att jobba mot ekonomisk brottslighet kräver att makthavarna stöder arbetet och när stödet har saknats har Pia Bergman sagt vad hon tycker. Hon gillar inte när politiker inte vågar fatta obehagliga beslut för att de är mer rädda om sin privata karriär och stöta sig med någon istället för att göra jobbet.

– Jag har nog varit obekväm ibland när jag har kritiserat händelser som kräver att politikerna borde göra någonting. Men jag har sagt till min myndighet att jag vill göra jobbet på riktigt. Vill dom inte att jag gör det så finns det ju alltid en möjlighet att göra sig av med en medarbetare, säger Pia Bergman.

För Pia Bergman är det självklart att stå upp för vad hon tycker. Sedan många år tillbaka har hon som valspråk "Du måste ha respekt för den du går till sängs med." Den hon alltid går till sängs med är sig själv och hon försöker stå på sig så att hon kan leva upp till valspråket.

Och det är just för att hon brukar säga vad hon tycker som hon nyligen fick utmärkelsen Årets Oxenstierna. Priset delas ut av tidningen Forum och går till "en ämbetsman som har bidragit till att vidmakthålla integritet och oväld" som det heter. I motiveringen står bland annat att Pia Bergman är en rakryggad statstjänsteman som med sin envetna och modiga kamp mot ekonomisk brottslighet vunnit rykte och respekt.

– Det är en jättestor ära, det finns ju inte så många priser för oss som jobbar offentligt. Och att jag blir uppmärksammad måste ju betyda att jag har gjort något vettigt, säger hon.

Pia Bergman har inte alltid jobbat på Skatteverket och inte heller alltid varit gotlänning. Född i Österåker och uppväxt på ett antal orter, varav Göteborg och Tranås är ett par av dem, utbildade hon sig till ekonom i Linköping för att sedan flytta till Stockholm. Till Gotland kom hon första gången 1979 då hon jobbade i entrén till diskoteket Rock'n i Visby. Ett år senare flyttade hon och pappan till hennes blivande barn permanent till ön. Då var de med och öppnade anrika diskotek Space på Kneippbyn dit många kända svenska artister kom och spelade. Några gager var det inte tal om 

– De jobbade gratis för att vi hade så bra fester, säger Pia Bergman med ett skratt.

När hon blev gravid gick det inte att jobba nästan dygnet runt på diskotek och under ett par år jobbade hon som lärare i ekonomi på Sävegymnasiet och på Komvux. Det var också under den tiden hon skrev om musik och artister i Gotlands Allehanda under signaturen "Popelina". Efter ett tips från en elev på Komvux sökte hon sedan jobb på Skatteverket och där har hon varit kvar sedan dess.

Numera är Pia Bergman myndighetens expert på ekonomisk brottslighet. Hon är i Stockholm minst ett par dagar i veckan men jobbar också mycket hemifrån sin lägenhet i Visby. Där har hon ett stort arbetsrum med konst på väggarna och ett antal små statyer av hästar, ett tema som går igen i hela bostaden. Jobbet på Skatteverket har inneburit både ris och ros för henne. Hon har fått blommor och kramar från människor hon hjälpt till att sätta i fängelse för skattebrott, något hon tror beror på att hon och hennes kollegor alltid visat respekt för de människor de mött. 

Men inte alla har uppskattat hennes jobb och det har hänt att hon blivit hotad. Det vill hon inte gå in på utan konstaterar bara att det aldrig varit så allvarligt att hon haft polisskydd eller behövt gå under jorden. Däremot har hon haft kollegor som tvingats få skyddad identitet efter att blivit hotade. Själv har Pia Bergman inte blivit rädd när hon hotats, utan arg.

Hur har du hanterat det?

– Med en ridtur!

Det är med sina två hästar hon kopplar av. Hon tror att alla som jobbar mycket och intensivt måste hitta en balans i livet. Hästarna tvingar henne att vara här och nu och det är här på Gotland hon trivs bäst.

– Det är min bas, min trygghet och mitt hem. Här finns det riktiga livet, säger Pia Bergman.

Under ett par år på 1980-talet skrev Pia Bergman om popmusik i Gotlands Allehanda under signaturen "Popelina", något som den lite äldre läsaren kanske kommer ihåg.
Under ett par år på 1980-talet skrev Pia Bergman om popmusik i Gotlands Allehanda under signaturen "Popelina", något som den lite äldre läsaren kanske kommer ihåg.
Om Pia Bergman

Heter: Pia Margareta ("Jag hatar Margareta") Bergman, fyller 65 i år.

Aktuell: Som mottagare av utmärkelsen Årets Oxenstierna för sitt arbete mot ekonomisk brottslighet.

Bor: I Visby ("Jag kan inte se att jag någonsin skulle flytta från Gotland").

Gör: Expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Intressen: Hästar. Har två egna islandshästar: Spuni från Karlsro och Viljar från Bergeå gård.

Familj: En son (36) som bor i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!