Efter 24 år som lärare i grundskolan är Susanne Fingal i färd att påbörja ett nytt kapitel i sitt yrkesliv, som samtalsterapeut och relationscoach.
Det egna företaget, RelationsDesign, har funnits i tre år men Susanne berättar att det är först nu som hon börjar känna sig redo att ta det första steget att uppfylla den önskan som hon teoretiskt sett ägnat flera år att förbereda.
Utöver utbildning till par- och relationsterapeut, har erfarenheten av egen terapi varit viktig, berättar Susanne:
– Det är viktigt att man själv har bearbetat saker, så långt det går, innan man kan gå vidare och hjälpa andra. Det har varit en lång process men jag har lärt mig så mycket om mig själv längs vägen.
Samtidigt är det inte en verksamhet som man startar över en natt.
– Samarbeten är a och o. Jag har andra aktörer som exempelvis en psykolog, som jag samarbetar med och som jag kan hänvisa till och rådfråga. Det kan ju dyka upp sådant som jag inte är rätt person för och som kräver en annan slags kompetens, säger Susanne.
Lite som ett startskott för verksamheten anordnar hennes företag en speeddejting på alla hjärtans dag 14 februari, på och i samarbete med Hotel Kokoloko i Visby.
– Jag hoppas att man ska våga ta steget och komma dit och se det som ett nytt sätt att mötas, som inte är krogen till exempel, säger Susanne.
På Facebook kan man läsa mer om evenemanget "Alla hjärtans speed dating", men Susanne vill betona att det inte enbart handlar om traditionell dejting så som de allra flest känner till den.
– Man kan komma utan förutfattade meningar och se vad mötena ger. Istället för en kärleksrelations kanske hittar man en vän att göra roliga saker med.
Samtidigt som hon vet att det finns många som känner sig ensamma, kan tröskeln för att gå på ett sådant här evenemang vara hög.
– Inte minst i en mindre stad som Visby, där många känner många. Det blir en svår nöt att knäcka, särskilt svårt kan det vara att locka dit killarna.
Tanken är att anordna fler träffar likt den på alla hjärtans dag, för att inkludera fler. Onsdagens evenemang är nämligen begränsat till personer i åldern 35-55 år, men siffran är ungefärlig.
– Vi behövde sätta gränsen någonstans. Kanske har man barn som är äldre eller rentav flyttat ut, och man befinner sig i en sits med få eller inga sociala kontakter.
Susanne har bott många år i Farsta i Stockholm, men hon har också en lägenhet i Visby – där hon har sitt lärarjobb och sin bas just nu.
Det är också här som hon känt sig redo att väcka nytt liv i företaget och en ny yrkesbana. Susanne kommer dock inte att överge läraryrket, åtminstone inte i nuläget.
I skolans värld brukar hon alltid vara den som har den där dörren öppen.
– Det har varit en del kollegor som har suttit i soffan i mitt klassrum under åren, med en kopp kaffe i handen, och som spontant berättat om relationer och andra svårigheter som de haft för stunden.
Nu vill hon skapa en lika trygg plats för par och andra personer med samtalsterapin som inledningsvis kommer att utgå från hennes egen vardagsrumssoffa.
– Min utgångspunkt är relationer, vilket kan innefatta mycket. Som relationen mellan förälder och barn, eller den du har med dig själv – det är den viktigaste relationen och egentligen där som allt börjar, säger Susanne.