– Fortfarande i dag finns det folk som inte vet vad en sommelier är, säger Natalie Nilsson, som sedan tre år driver sin vinbar Volare på Strandgatan i Visby.
Sommelier, franska för vinkypare, är en expert på dryck. Sommelierens jobb är bland annat att rekommendera lämplig dryck till maten och ha kunskap om vin, öl, sprit, kaffe, te och alkoholfritt.
Antalet krogar på Gotland med en egen sommelier har ökat försiktigt. Samtidigt har intresset för vin och öl växt starkt hos gemene man. Sommelierutbildningen vänder sig både till restaurangfolk och alla med stort dryckesintresse.
– Jag har velat starta en utbildning länge, själv gick jag min för snart 20 år sedan. Vi gotlänningar som velat utbilda oss har varit tvungna att åka till fastlandet en gång i veckan under ett år eller så. Då har man behövt vara extremt driven för att orka om man jobbar samtidigt, säger Natalie Nilsson.
Vinskoleföretaget Winehub har sett ett växande behov på Gotland och gick därför med på att arrangera en kurs som med start i höst ska hållas på Volare. Deltagarna får bland annat lära sig om alla världens vinländer och hur mat och dryck kombineras bäst.
Förutom föreläsare som flygs hit kommer även Natalie Nilsson själv att hålla i ett kursmoment. Spritdelen kommer ledas av Hanna Thunberg från Boge bränneri.
Kursen kommer att hållas söndag och måndag under elva veckor från september till februari. Av de 20 platserna är hälften redan fyllda.
– Bland de anmälda finns både folk från krogar, hotell, någon privatperson och personal från Keges grosshandel.
Personalbristen i krogbranschen är vida omskriven. Om kockar och serveringspersonal lämnar Gotland för jobb på fastlandet tror Natalie Nilsson att den nya utbildningen kan hjälpa till att bromsa det.
– Jag har jobbat väldigt länge i branschen, men har man kunskap om det man jobbar med så blir det mycket roligare – kunskap ger känsla. Jag tror väldigt många krögare på Gotland skulle vara förtjänta av att satsa på sin personal och ge dem utbildning – för att få behålla dem.
Gotländska krogar håller generellt hög klass när det gäller maten. Natalie Nilsson tror att även dryckessidan kan växa några snäpp om fler utbildas i dryckeskunskap.
– Det skulle vara bra för alla. Vi har en hög lägstanivå, men det finns alltid utrymme att göra det ännu bättre.