Vetskapen om att det finns mer än 100 platser på Gotland där mjältbrandsdöda djur grävts ner räcker inte långt om man inte kan peka ut den exakta platsen. I det register som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, nu bygger upp, anges bara socken och gårdsnamn.
- Men om det står Suderbys? Det finns ju mängder av gårdar som har samma namn, säger Agneta Karlsson Norström.
Hon ville borra djupare i problematiken och sökte pengar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för ett projekt på Gotland som kunde stå modell för övriga Sverige.
Kartläggningen på detaljnivå skulle göras med jordprover med hjälp av ny teknik. Det finns metoder för att hitta just de bakterier som bildar sporer när de förökar sig.
- Men vi fick inga projektmedel, konstaterar hon.
I stället har länsstyrelsen och SVA vänt sig till LRF på Gotland och vidarebefordrat frågan: Kommer ni ihåg var djuren grävdes ner?
- Vi får väl se om det blir napp, men det är ju länge sedan. Det finns många kända fall mellan åren 1925 till 1930. Men de äldsta kända gravarna är ju från 1916.
Länsstyrelsen har bland annat kontaktat Ulla Johansson, regionchef på LRF.
- Jag har inte hunnit göra mer än att skicka ut ett mejl till samtliga ordförande i lokalavdelningarna. Jag har bett dem lyssna av med sina medlemmar om någon minns. Något svar har jag inte fått ännu.
Sockenböcker
En annan tänkbar källa är sockenböckerna som kan innehålla berättelser om nedgrävning av djur. Om en djurgrav påträffas där man kan misstänka mjältbrand som dödsorsak uppstår nästa problem. Hur sanerar man utan att sprida sporerna som vid grävarbetet kommit i dagen?
Resterna av djuren och jorden måste brännas vid mycket hög temperatur i ugn - aldrig över öppen eld.
- Någon lämplig ugn för detta finns inte på Gotland, berättar länsveterinären. Men Jordbruksverket har köpt en mobil ugn som vi i så fall får ta hit till Gotland. Att frakta det vi hittar till en annan plats för destruktion är inte alternativ. Frakten måste i så fall ske i absolut syrefri miljö.
Det senaste fallet av mjältbrand hos djur i Sverige var sommaren 2011 på en gård i Örebro län.
Senast en människa smittades i Sverige var 1965.