Handsprit i flaskor möter de få gäster som trots pandemin checkar in på Best Western Strand Hotel i Visby. Efter en mardrömsvår, där en stor del av beläggningen uteblivit, kom regeringens besked i torsdags att lätta på reserestriktionerna.
– Jag tror att det för oss på hotell betyder att det försiktigt kommer att återkomma ett antal gäster, men vi kommer inte att få den beläggning som vi brukar, säger Magnus Wiman och berättar om den värsta kris han upplevt där över hälften av de anställda har sagts upp.
Ny statistik från Tillväxtverket visar att Gotland är bland de värst drabbade länen i landet. Antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem minskade med nära 70 procent under april jämfört med motsvarande månad 2019. Värst drabbade är hotellen, som minskade sina intäkter med 80 procent.
– Det är ungefär där vi ligger, säger Magnus Wiman och berättar hur han tillsammans med hustrun Angelica år 1982 startade hotellet, som de fortfarande äger, i lokalerna där släktens bryggeri fem år tidigare hade lagts ner.
I början av 1980-talet gick besöksnäringen som tåget och framtidstron var stark.
– Då satsade man på Nya Snäck och vi såg att det kommer att hjälpa till att sätta Gotland på kartan inom turistbranschen, säger Magnus Wiman.
1990 köpte han och Angelica även hotell Solhem utanför Skansport. Men redan efter ett par år började marknaden att gunga.
– Då var vi illa ute. Vi hade sett att det här är en framtidsbransch och köpt på oss Gutekällaren också – det höll på att knäcka oss när det blev dåliga tider, säger Magnus Wiman.
Företaget och branschen red ut stormen och några år in på 2000-talet köpte han nedlagda äldreboendet Göransgården, för att bygga ännu ett hotell. Med rådande coronapandemi och facit i hand konstaterar Magnus Wiman att han är glad att Göransgården då fick bli bostäder med 56 lägenheter i stället.
Successivt har Magnus lämnat över driften av hotellen till två av barnen, Hanna och Ernst som vd och vice vd, men ägandet har han och Angelica kvar. 78 år gammal går han fortfarande varje dag till kontoret.
– Jag har svårt att hålla mig ifrån och inte ha full insyn. Fortfarande har jag väldiga abstinensbesvär, säger han och berättar om den kris som började märkas tidigt i våras.
Avbokningarna började komma, nybokningarna upphörde helt och personal permitterades.
– När vi såg att det fortsatte var vi tvungna att säga upp personal, det fanns inget alternativ.
Några har gått efter hand, i mitten på förra veckan tackades 20 medarbetare av.
– Det är väldigt tråkigt, några har blivit personliga vänner när man träffas varje dag. Plötsligt finns de inte där längre, säger Magnus Wiman.
Mindre än hälften av personalen är kvar och med regeringens besked att öppna för resande till Gotland igen hoppas Magnus Wiman att några av de som fått gå hem ska kunna komma tillbaka.
– Vi kommer att försöka anpassa personalen efter den gästtillströmning vi får, säger han.
Men för företaget är krisen långt ifrån över. 9 000 kvadratmeter hotell skulle kunna byggas om till kontor eller bostäder, ett alternativ som Magnus Wiman helst vill undvika. Han tror att det kommer att ta ett par år för företaget att återhämta sig, något som gör att hans egen pensionering och lämnandet av ägandet skjuts på framtiden.
– Vi vill gärna vara med och försöka komma på rätt köl igen, säger Magnus Wiman.