Ungdomsarbetslösheten på Gotland har sjunkit och ligger flera procent lägre för augusti jämfört med landet i övrigt.
– Jag förstår att siffran är låg. Vi har haft brist på personal och får lära upp de som finns, säger Victoria Berge, hotellchef och ägare av Kalk hotell i Visby.
Läget på Gotland, menar hon, ställer krav. Både på ungdomarna, men också på öns arbetsgivare.
– Många av de unga som kommer har aldrig haft ett jobb tidigare. Då kan du inte kräva att en 16-åring ska prestera som en 24-åring.
Kalk hotell har sedan fyra år infört ett eget inskolningsprogram, där så unga som 14-åringar anställs.
– Vi kallar dem internt för ”runners”. De jobbar kortare pass på tre dagar och är lediga tre, och har anpassade arbetsuppgifter, säger Victoria Berge och berättar att hon införde den egna modellen sedan hon insett att många ungdomar faktiskt saknade all tidigare erfarenhet av att jobba.
Själv började hon sitt arbetsliv med att plocka jordgubbar som 15-åring. Men under praktiken på gymnasiet blev det uteblivna bemötandet första dagen en chock.
– Ingen visste att jag skulle komma och det fanns inga arbetskläder till mig. Det var fruktansvärt, och de andra sa: ”Vem ska ta hand om henne”. Jag kände mig så oönskad, säger Victoria Berge.
Efteråt menar hon att den smärtsamma insikten av ett dåligt första bemötande har varit en nyttig lärdom.
– Jag tar aldrig upplärning för givet. Att de som kommer hit känner sig sedda är så viktigt. Ungdomarna är oslipade diamanter. Det är klart att alla inte är perfekta – men kan vi lära upp och sedan anställa en av dem är det ju fantastiskt. Då banar vi väg för oss själva, säger hon och menar att det gäller fler branscher på ön än hennes att faktiskt våga ta in riktigt unga för att låta dem provjobba.
Enligt Arbetsförmedlingen sticker Gotland ut, på ön är det ofta kontakter som leder till jobb, och de unga har tack vare besöksnäringen en hög social kompetens. Victoria Berge håller med.
– De flesta söker inte jobb via Arbetsförmedlingen, utan via annonser, mejl – eller kontakter.
Att förmedla kontakter är en sak, men att som förälder ”hjälpa” sitt barn att söka jobb, menar hon, är det värsta man kan göra.
Lika viktigt som arbetsplatsens bemötande är av de unga, är deras egna inställning och vilja att lära sig. Victoria Berge sitter med i Wisbygymnasiets programråd för hotell- och turismprogrammet.
– Vi har varit bortskämda men behöver hjälpa till, för att kunna hitta personal, säger hon.
Själv fick Victoria Berge sitt första fasta jobb just via egna kontakter, på ett mindre hotell direkt efter gymnasiet.
– Året därpå blev jag hotellchef. Jag var ung och det var mitt under Almedalsveckan utan upplärning. Det är inget jag rekommenderar, säger hon och trycker på hur viktigt det är att som arbetsgivare lägga rejält med tid på tillräcklig upplärning.
Annars, menar hon, riskerar man som arbetsgivare att den anställda inte blir långvarig och rekryteringsprocesser är kostsamma. Där vilar ett stort ansvar på hennes egna axlar.
– Alla kan bli chef, men inte alla kan bli en ledare, säger Victoria Berge.
Med en utmanade demografi för Gotland tror hon att fler arbetsplatser än hennes behöver våga att både ge plats åt nya ungdomar, men också vårda den personal man har.
– I grunden handlar det om hur man är som arbetsgivare och att ta hand om de anställda man redan har. De är de bästa marknadsförarna.