- Vi tror oss veta att samtalet kom från Katrineholmstrakten, men jag kan inte säga hur vi kommit fram till det, säger förundersökningsledare Fredrik Persson.
Polisen hade i går eftermiddag inte spårat abonnenten till telefonen. Man kunde inte heller helt säga att hotet var borta.
- Det är svårt att kunna garantera någonting, vi håller en fortlöpande dialog med skolledningen. Vi går igenom lokalerna och kommer att i första hand höra skolpersonal om tips, säger Fredrik Persson.
Ringde SOS
Det var klockan 9.50 på måndagen som SOS alarm mottog ett hot mot Richard Steffengymnasiet i Visby. En man med gotländsk brytning sa att skolan skulle brännas ner om 20 minuter.
Polisen kontaktade skolledningen som beslutade att utrymma skolan.
- 20 minuter senare kom ytterligare ett hot med innebörden att "ni tar tydligen inte det här på allvar". Men då var utrymningen redan påbörjad, uppger Tobias Pavval, polisbefäl på plats.
Knappt 500 elever och 50 anställda berördes av hotet. De samlades i aulan på en annan del av Säveområdet.
- De sa direkt att de inte vågade chansa utan skulle stänga skolan för resten av dagen, berättar Jacob Havossar, elev i SP10d.
Blev livrädd
Under överinseende av polis och räddningstjänst fick 20 elever i taget hämta sina tillhörigheter i skolbyggnaden innan den låstes.
- När brandlarmet gick trodde jag först att det var övning. När vi fick veta vad som hänt blev jag riktigt rädd. Jag fick nästan panik. Jag trodde jag skulle dö, säger eleven Hannes Lager.
- Skolan känns inte otrygg annars, men jag påverkas starkt när sånt här händer, förklarar han.
Olaga hot
Polisen tog hotet på största allvar. Även efter det att tidsfristen i hotet gått ut skulle några poliser patrullera området och prata med folk på plats. Brottet rubriceras som olaga hot.
Ingen orsak
Den som hotade skolan angav inte någon orsak. Varken polis eller skolledning kunde i går se något motiv till händelsen. Det fanns heller ingen speciell aktivitet eller prov på schemat som någon genom att hota skolan skulle slippa.
- Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Och jag har ingen aning om vad som ligger bakom, säger rektor Charlotte Lilja.
- Det fanns inget annat beslut att fatta än att stänga skolan. Vi kan inte utsätta elever och personal för risker och vi kommer att göra det polisen säger åt oss att göra.
Samtalsstöd
Skolans kristeam träffades under gårdagen. Man enades om en plan för i dag, som kommer att börja med en samling i aulan för att informera om läget. Polisen kommer att medverka. Rektorn vill höra polisens uppfattning innan hon bestämmer om skolan kommer att ha öppet som vanligt.
- Vi hoppas att vi kan återgå till det normala så fort som möjligt, säger Charlotte Lilja.
Kristeamet utgörs av skolsköterska, kurator, två lärare, skolledning och en person från expeditionen. Dessa kommer att erbjuda samtalsstöd till alla som har behov av det.