Hotet mot tillnyktringsenheten är undanröjt

Tillnyktringsenheten, TNE, kommer inte att stänga i lokalerna på S:t Olofsområdet.Antalet platser kommer inte att minskas och verksamheten fortsätter som vanligt.Huvudman blir socialnämnden och inte som tänkt hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Trubadurer jubilerumsfirar. Janne Ström och Anders Schilling spelade och sjöng och gästerna bjöds på korv, kaffe och tårta när Birgagården firade fem år.Foto: Rolf Jönsson

Trubadurer jubilerumsfirar. Janne Ström och Anders Schilling spelade och sjöng och gästerna bjöds på korv, kaffe och tårta när Birgagården firade fem år.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-10-16 04:00

Den glada nyheten kom inbjudna politiker med i går till Birkagårdens femårsfirande. På plats i det öppna huset var brukare, frivilligarbetare, anställda och representanter för Birkagårdens samarbetsparters.
- Jag var inte med vid budgetberedningen på Fårö men vet att TNE inte ska tas över av hälso- och sjukvården, utan går tillbaka till socialnämnden. Ett missförstånd om pengar som skulle innebära färre platser är också uppklarat.
Hanna Westerén, S, kom med den glada nyheten som hon delade med Inger Harlevi, M, Stefaan De Maecker, MP, och Lars Åkerlund, V.
I fjol höst beslutade kommunstyrelsen att TNE skulle överföras från socialtjänsten till hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Tanken var att höja den medicinska kompetensen i verksamheten och att det fanns pengar att spara med färre personer omhändertagna på TNE.
Från fem platser, med möjlighet att öka till åtta vid behov, skulle antalet minskas till två och för att få en plats skulle krävas passering via läkare.

Nära samarbete
- Vi blev förstås oroade och såg konsekvenser för Birkagården om TNE skulle stängas, omorganiseras, få färre platser och medkrav på läkarutlåtande, sade domprosten Mats Hermansson.
Visby domkyrkoförsamling, tillsammans med Gotlands kommun, Röda korset och föreningen Hela människan görs möjlig är kvartetten i samarbetet bakom Birkagården.
Den 15 oktober för fem år sedan öppnades verksamheten på Birkagatan 1. Tommy Wissing är föreståndare sedan starten.
- Första kvällen hade vi en gäst och fyra personal och mat lagad för 15 personer. Sedan dess har vi mellan 15 och 20 gäster dagtid och mellan fem och sju per natt, berättar han för politikerna.
- Den yngste regelbundne gästen är i 30-årsåldern men de flesta är äldre. Kommer någon som är under 25 år kontaktar vi direkt socialjouren.
Tommy Wissing berättar att Birkagården har mellan 20 och 60 inskrivna men att det i vissa fall är samma personer som återkommer.
På Birkagården finns trivselregler, bad- och tvättmöjligheter, tv, böcker och tidningar och sällskapsspel. Frivillig personal lagar dagligen middag som serveras på kvällen och frukost bjuds varje morgon.
- Det finns ett hem för var och en på Birkagården också i perioder när någon faller igenom. Härbärget har betytt och betyder mycket för många. Inte minst sätter verksamheten ljus på missbrukarens och den hemlöses situation, slår Tommy Wissing fast.
För den gäst som inte är i skick att checka in har tillnyktringsenheten funnits som ett naturligt alternativ inom rullstolsavstånd.
Med TNE kvar med oförändrad verksamhet viker oron bland gäster, frivilliga och personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!