Torslunden är i dag ett relativt dåligt utnyttjat grönområde, skriver de båda bolagen i den gemensamma ansökan om markanvisning som lämnats in till Region Gotland.
Med ansökan är grönområdet åter på tapeten. 2009 var Gotlandshem intresserat. Då ansåg bolaget att området var för stort för enbart hyresrätter, och dåvarande vd:n Carl Eklund öppnade för samarbete med andra intressenter.
2015 var det HSB:s tur. Bolaget ansökte markanvisning för Torslunden, men lämnade samtidigt in ansökningar om flera andra området. HSB kom sedan att bygga ett kvarter på A 7-området.
2016 var Gotlandshem tillbaka med en begäran om direktanvisning. Bolaget fick nej, bland annat med hänvisning att regionen planerade ett så kallat fördröjningsmagasin för dagvatten i området.
Gotlandshems vd Joakim Martell ser fördelar med en delad satsning:
– HSB hade ett bra förslag, och vi tog tag i det här i våras. Det är bra att få draghjälp och bygger man mycket tillsammans håller man kostnaderna nere.
I den gemensamma ansökan säger Gotlandshem och HSB att man både kan hantera dagvatten och skyfall, och samtidigt bygga drygt 250 bostäder i Torslunden. Förslagen har hus med fyra våningar, plus en indragen takvåning. Som exempel på hustyper nämner HSB kvarteret Visby gärde som bolaget byggt på A 7-området.
Två förslag har tagits fram. Båda utgår ifrån att befintliga verksamheter i området, Idrottens hus och barn- och ungdomspsykiatrin, blir kvar. Trots det finns det utrymme att bygga cirka 250– 270 bostäder. Idrotten har redan lämnat Neptungatan. Om även ungdomspsykiatrin flyttar och husen rivs, finns potential att bygga ytterligare 30– 40 bostäder.
Gotlandshem äger en intilliggande fastighet, kvarteret Castor med över 200 lägenheter.
– I kvarteret finns öppna gräsytor och parkeringsområden som kan bebyggas. Det kan bli upp emot 140 lägenheter, tror Joakim Martell.
Både Torslunden och en eventuell förtätning i kvarteret Castor ligger dock flera år framåt. För Torslunden krävs en ny detaljplan, och förtätningen måste ta hänsyn till bland annat påverkan från flygplatsen.
– Första steget är att vi får markanvisningen och att området detaljplaneras. Vi behöver bra projekt som det här om vi ska klara målsättningen att bygga 1 500 lägenheter de kommande tio åren, säger Joakim Martell och påpekar att nya projekt i Visby inte påverkar planerna att bygga på landsbygden.