Redan vid den förra skolöversynen för tre år sedan togs beslut om att bygga ut till en funktionell och större skola i området, men kostnaderna fick politikerna att vänta. I höst når Humlegårdsskolan sin maxgräns.
Bostadsområdena på gamla A 7 området fortsätter att växa. Samtidigt blir barnen fler i Lännas upptagningsområde. I år går 51 barn i klasserna f-1 på Humlegårdsskolan. Till hösten räknar man med en ökning till 60 barn, vilket är maxgränsen enligt skolans rektor Gitte Daun.
- Fler än så får vi inte plats, det är redan trångt som det är i dag, säger hon.
Humlegårdsskolan och Alléskolan fungerar redan i dag som en gemensam f-6 skola, med cirka 200 barn. Efter de första åren fortsätter barnen till Alléskolan som ligger nära.
Blev mer trångbodd
I samband med den första skolöversynen för tre år sedan var Humlegårdsskolan på väg att flytta och integreras med Alléskolan.
Alléskolan som inryms i en det som tidigare var en kasern på A 7 området, skulle renoveras och byggas ut till en komplett f-6 skola. Men eftersom kostnaden beräknades till runt 40 miljoner valde politikerna att dra tillbaka planerna.
För Humlegårdsskolans del innebar det att man hann förbereda flytten genom att öppna två avdelningar för förskolebarn i åldrarna 1-5 år. Även särskolan inryms i lokalerna.
Att politikerna drog tillbaka beslutet innebär i dag att man är mer trångbodd än vad man skulle vara.
- Det vi har i dag är delvis en skadeskjuten verksamhet, säger Gitte Daun.
När nu nästa etapp av skolöversynen görs är Visbyskolorna åter aktuella för förändring.
Det ena alternativet innebär att Humlegårdsskolan blir förskola. Då byggs Alléskolan om och renoveras till en skola med två paralleller i klasserna f-6.
Det andra innebär att klass f-6 samlas vid Humlegårdsskolan. Då behöver skolan byggas ut för att alla ska få plats.
Förordar en skola
Även om samarbetet och utbytet med lärare fungerar bra med Alléskolan i dag så anser Gitte Daun att det vore ännu bättre att befinna sig i samma skola. Både för elever och lärares skull.
- Även om skolorna hänger ihop i dag kan det bli slitsamt att byta arbetsplats för de lärare som går emellan. Det är viktigt att det sker något snabbt, säger Gitte Daun.