Huset förfaller medan ärendet har kört fast

Beslutet om kinakrogen på Södertorg har gått i stå. Fastighetsägaren vill riva, men lämnar inte in det underlag som regionen behöver. Under tiden fortskrider förfallet.

Förfallet inleddes långt innan Roy Abd-El Ahad tog över. Han tycker att regionen begär för mycket när de vill veta mer om byggnadens hållfasthet. "Varför ska jag lämna in det? Jag vill ju riva", säger han.

Förfallet inleddes långt innan Roy Abd-El Ahad tog över. Han tycker att regionen begär för mycket när de vill veta mer om byggnadens hållfasthet. "Varför ska jag lämna in det? Jag vill ju riva", säger han.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-09 06:53

Sent på eftermiddagen den 22 oktober gick larmet: Det brann i den gamla kinakrogen på Södertorg i Visby. 

Huset har stått övergivet i över ett år. Staketet in på tomten har jämnats med marken och därifrån står huset vidöppet in.

Brandkåren kom i tid. Elden släcktes och huset kunde räddas. Men framtiden för fastigheten Södertull 11 är mycket oviss, för fastighetsägaren vill riva allt och bygga nytt.

Det är Roy Abd-El Ahad, en av innerstadens stora fastighetsägare, som äger den gamla kinakrogen. Genom bolaget Visby Tull 11 AB köpte han detta hus, samtidigt som han köpte grannhuset.

Grannhuset, som inrymmer restaurang Pinchos, har genomgått en omsorgsfull renovering och planen var från början att även kinakrogen skulle rustas upp. Men när arbetet hade inletts såg Roy Abd-El Ahad att stommen var i sämre skick än vad han hade förutsett och i oktober förra året begärde han därför att få rivningslov.

Dåligt skick är inte skäl nog för att få riva i Visby innerstad, därför har ägaren i flera omgångar anmodats att komplettera sin ansökan.

– Det är olämpligt att riva i innerstaden. För att kunna fatta beslut har vi därför begärt en utredning av byggnadens skick, men vi har inte fått vad vi har begärt, berättar regionantikvarie Maria James på regionens samhällsbyggnadsförvaltning.

Roy Abd-El Ahad är trött på regionens krav på kompletteringar.

– Vi har lagt ned massor av tid på det här. Men när man är färdig – då begär dom ännu mer, säger han.

GA har gått igenom ärendet. Fastighetsägaren har skickat in flera handlingar – men inte det som regionen begär. 

Regionen begär, exempelvis, en statusbesiktning av sakkunnig och en hållfasthetsberäkning av bärande delar som är gjord av en oberoende fackman. Men det som skickats in är en redovisning av husets stadga av bolagets egen byggkonsult som, enligt regionen, varken oberoende eller sakkunnig. Och någon annan hållfasthetsberäkning har Roy Abd-El Ahad inte för avsikt att lämna in:

– Varför ska jag lämna in det? Jag vill ju riva, säger han.

– Och det är där skon klämmer. Vi behöver dessa handlingar för att kunna avgöra ärendet, säger Maria James.

Här har ärendet strandat.

Båda parterna är stressade. Roy Abd-El Ahad vill komma igång med sitt bygge. 

 – Det är tråkigt att huset står som det står. Jag vill få det fint vid Södertorg, säger han.  

Och regionantikvarien noterar att skivorna som täcker fönstren sitter på insidan. Det innebär att det regnar in i konstruktionen medan ärendet står och stampar.  

Att huset står övergivet och vidöppet ser hon som ett ännu större hot. Hon får medhåll från andra:

– Det är en större risk med anlagd brand i ödehus, säger brandingenjör Per Vikberg på räddningstjänsten. 

Och Tor Sundberg, vid enheten för samhälle och kulturmiljö på länsstyrelsen, drar paralleller till en anlagda branden som ödelade Muramaris:

– Det är inte ovanligt att fastigheter som är i dåligt skick eller som ser övergivna eller obevakade ut drar till sig skadegörelse.

Men Roy Abd-El Ahad ser, trots branden, inga problem med att huset står öppet:

– Vill man komma in gör man det även om det finns en dörr.

Nu skärper regionen tonen mot fastighetsägaren. I den senaste skrivelsen förklarar handläggaren att ärendet kommer upp på miljö- och byggnämndens decembersammanträde, även om kompletteringarna inte kommer in.

– Det behövs ett beslut för att vi ska veta hur vi ska gå vidare. Om politikerna beslutar att huset inte får rivas kan regionen förelägga om underhållsskyldighet, säger Alma Zenunovic, jurist på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Maria James är glad över att ärendet påskyndas. Om huset far så illa att det blir bortom räddning får företaget sitt rivningslov:

– Det vore att skicka fel signaler att man får riva och bygga nytt om man inte har tagit hand om sitt hus, säger hon.

Rivningslovet för fastigheten Södertull 11 gäller en enskild byggnad, men Maria James befarar att det kan bli prejudicerande för hur de 500 bulhusen i innerstaden ska hanteras i framtiden. Många av dem har allvarliga rötskador.

– Det här är en ideologisk fråga. Hur långt ska man gå för att rädda ett hus? Jag tycker att man ska gå ganska långt, säger Maria James.

Men Roy Abd-El Ahad tycker inte att det finns skäl att spara bulhuskonstruktionen i just det här fallet:

– Jag är inte ute efter att riva. Vi ska vara stolta över det vi har. Men vad blir kvar av det här huset? Det är ju bara ett skal!

Rivning i innerstaden

Riktlinjer för rivning i byggnadsordningen för Visby innerstad: Rivning är olämpligt och ska undvikas. Rivningslov kan medges i undantagsfall för byggnader med begränsat kulturvärde. Bristande underhåll är inget skäl för rivning.

Plan- och bygglagen säger att rivningslov ska ges om en byggnad inte omfattas av rivningsförbud i detaljplan eller områdesbestämmelser, eller bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!