I Ă„r kom rederierna som "sneglade" i fjol

Rekordsiffror och uppfyllda förvĂ€ntningar. Årets kryssningssĂ€song summeras i positiva ordalag, men det finns utmaningar kvar.

Henrik Ahlqvist frÄn CMP, framför den hÀr sommarens rekordkryssare Norwegian Getaway.

Henrik Ahlqvist frÄn CMP, framför den hÀr sommarens rekordkryssare Norwegian Getaway.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Visby2019-10-06 18:53

FjolĂ„rets sĂ€song, och första Ă„ret med den nya kryssningskajen, pĂ„gick fram till mitten av oktober. DĂ„ hade cirka 90 000 besökare anlĂ€nt till Visby hamn med nĂ„gon av de totalt 75 anlöpta fartygen. 

Det hĂ€r Ă„rets sĂ€song avslutades i och med lördagens anlöp. Med de tvĂ„ sista kryssarna inrĂ€knade, berĂ€knas cirka 100 000 kryssningsturister ha besökt Gotland fördelat pĂ„ totalt 100 fartyg. 

– Det har varit en bra sĂ€song med ett ganska stort hopp uppĂ„t frĂ„n det första Ă„ret vad gĂ€ller passagerare och antal fartyg, sĂ€ger driftbolaget CMP:s terminalchef Henrik Ahlqvist. 

Redan Ă€r 136 fartygsanlöp bokade inför 2020. Enligt Henrik Ahlqvist innebĂ€r det att cirka 150 000 kryssningturister kommer att besöka Visby nĂ€sta sĂ€song. 

– Det var mĂ„nga rederier som avvaktade, och sneglade pĂ„ Visby det första Ă„ret. Nu har de sett att det funkar. 

Han sĂ€ger att mĂ„nga Ă€r större rederier och företag som varit i Visby för lĂ€ngesedan men som hoppat över destinationen nĂ€r de  i sĂ„ fall tvingats ligga pĂ„ redden ute till havs. 

VĂ€dret, dĂ€remot, har varit sĂ€mre Ă€n i fjol, konstaterar Henrik Ahlqvist. 

– Redan i fjol insĂ„g vi att det behövdes en bogserbĂ„t och vi hyrde en inför denna sĂ€song. Det var ett bra beslut dĂ„ vi fick anvĂ€nda den 26 gĂ„nger under sommaren. 

Inför nĂ€sta Ă„r Ă€r det fler turbussar som behövs. 

– Det Ă€r vĂ€l den stora utmaningen. Vi har sjĂ€lva ingen lösning pĂ„ problemet utan jag hoppas att bussbranschen arbetar pĂ„ det. Vi har sett till att det kommer passagerare med kryssningstrafiken, sĂ€ger Henrik Ahlqvist.

I april drog Ärets kryssningssÀsong i gÄng.
I april drog Ärets kryssningssÀsong i gÄng.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!