Begreppet särskolan är snart ett minne blott, för att istället heta anpassad grundskola och anpassad gymnasiesärskola.
Anledningen till namnbytet är just att bryta den stigmatisering många upplevt kring namnet särskola.
Formellt sker namnbytet först i början av juli, men då är det sommarlov så på måndagen valde man att uppmärksamma och fira namnbytet. Vid Visby konstmuseum var elever och personal från Gotlands anpassade skolverksamheter på plats. Det bjöds på sång, ett fyrfaldigt leve, bandklippning, olika elevutställningar på temat samt förtäring.
Ida Havdelin är elev på anpassade gymnasiets estetprogram och går sista terminen. Hon är en av eleverna som närvarade med en utställning inspirerad från alverna i Sagan om Ringen.
I höst flyttar hon till fastlandet, närmare bestämt Glimåkra i södra Småland, för att studera japanska på folkhögskolan.
– Jag har alltid varit språkintresserad och Japan är ett land som alltid legat mig varmt om hjärtat. Det är en dröm jag har att åka till Japan, säger Ida Havdelin.
Hon välkomnar namnbytet.
– Jag tycker att det är jätteskönt och en lättnad, för ordet särskola låter inte så kul att höra. Namnet anpassad tycker jag är så himla bra, det är inget man kan bli retad för på samma sätt.
Idas utställning har tidigare funnits att ta del av på Almedalsbiblioteket, där hon var februari månads unga konstnär. Månadens unga konstnär för april är en annan elev på det anpassade estetprogrammet, Ville Hedin som går näst sista året.
– Jag tycker det är mycket bättre med namnet anpassad.
Har det varit jobbigt med namnet särskola?
– Särskolan känns konstigt och låter jättetråkigt, typ som den här känslan, säger Ville Hedin och pekar på ett av sina verk som föreställer en person som med en pratbubbla säger: ”Jag är ett CP barn!”.
Ulrika Forsberg och Anna Levén är rektorer för Gotlands anpassade skolverksamheter, de hade nöjet att klippa bandet ackompanjerat av stort jubel.
– Man har upplevt att det varit stigmatiserande, att man blivit sär-sklid och frånskild snarare än något annat, säger Ulrika ”Ika” Forsberg
Borde namnbytet skett tidigare?
– Det här har kommit som ett önskemål från eleverna under en ganska lång period, men först nu i juni 2022 lyssnade riksdagen och regeringen på förslagen som kom in.
Hon fortsätter:
– Det viktiga är att vi får bort den negativa stämpeln kring ett begrepp som har varit jobbig att hantera för eleverna. Egentligen ska det vara okej att gå i skolan vad den än heter, det är värderingen som vi alla behöver jobba med. Det här kan innebära en omstart nu när vi får ett nytt namn.
Förslaget om namnbyte till anpassad skola kommer från två unga tidigare särskoleelever som drivit frågan.
– Det är ju vad det handlar om; att anpassa vår verksamhet utifrån varje elevs förutsättningar. Sen kan jag tycka att alla behöver en anpassning i skolan.
Region Gotlands grundskolechef Jörgen Norström uppvaktade med blommor från öns rektorer.
– Det ligger i tiden att byta namn till vad det är, elever som har anpassad undervisning. Det borde ha skett tidigare och extra roligt är att namnet kommer från de som själva har gått i den här skolformen. Det här kommer bli jättebra, säger Jörgen Norström.