Ihab, Kesra och Saleh är några av nyårsdagens stora hjältar

Första dagen på det nya året har kommit att bli den stora pizzadagen för svenskarna. På Visby Take Away hoppas man under nyårsdagen sälja uppemot 600 pizzor, och för Saleh Kashkash kommer det att bli många hektiska timmar i bil för att köra ut pizzorna till hungriga gotlänningar.
– Folk brukar vara trevliga, speciellt om man kommer lite tidigare än vi sagt, säger han.

Kesra Habbo var en av pizzabagarna som hade en intensiv nyårsdag på Visby Take Away.

Kesra Habbo var en av pizzabagarna som hade en intensiv nyårsdag på Visby Take Away.

Foto: Emil Lundberg

Visby2025-01-01 17:39

Nyheten i korthet

  • Nyårsdagen har blivit den stora pizzadagen i Sverige, med försäljningssiffror som toppar alla andra dagar på året.
  • På Visby Take Away förbereder man sig för att sälja uppemot 600 pizzor under dagen, med extra personal och tre bilar för hemleveranser.
  • Saleh Kashkash, ett av pizzabuden, berättar att kunderna brukar vara extra trevliga på nyårsdagen, särskilt om leveransen kommer tidigare än väntat.

Nåja, att kalla dem för hjältar kanske är en smula överdrivet, men frågan är hur det skulle gå för alla hungriga svenskar på nyårsdagen om det inte vore för såna Ihab Saleh och hans kollegor på Visby Take Away. 

Nyårsdagen har kommit att bli den stora pizzadagen i Sverige, och ingen annan dag under året säljs det lika många pizzor som just den 1 januari. Enligt statistik från Foodora så sålde de två pizzor i sekunden 2021, och räknade med att vara uppe i fyra pizzor i sekunder 2022.

undefined
Nyårsdagen har blivit detsamma som pizzadagen för många svenskar.

Ihab Saleh driver Visby Take Away, och när Helagotland gör ett besök i hans restaurang vid lunchtid på nyårsdagen har han och kollegorna redan mycket att stå i. 

– Jag var här klockan åtta i morse, och när jag öppnade vid 11 började det ringa direkt. Det kommer in nya beställningar hela tiden, och mellan klockan 16 och 19 brukar trycket vara som störst. Då kan det nog bli uppemot 40 minuters väntetid på att få sin mat, säger han.

Hur länge kommer ni att ha öppet?

– Tills sista beställningen är klar.

undefined
”Det är överlägset mest på hela året. Vi har kallat in extra personal i dag, och det är klart att det ibland känns lite stressigt. Men det är också kul”, säger Ihab Saleh (till vänster) om antalet pizzor man säljer på nyårsdagen. Till höger står kollegan Kesra Habbo.
undefined
På Visby Take Away hade man förberett omkring 700 pizzadegar inför nyårsdagen.

Ihab berättar att de förberett omkring 700 pizzadegar, och han tror att de under nyårsdagen kommer att sälja mellan 550 och 600 pizzor. 

– Det är överlägset mest på hela året. Vi har kallat in extra personal i dag, och det är klart att det ibland känns lite stressigt. Men det är också kul.

Många av de pizzasugna gotlänningarna vill på nyårsdagen ha sin mat hemkörd, och på Visby Take Away har man tre bilar som mer eller mindre går non stop. I en av dem sitter Saleh Kashkash. Han har kört ut pizza i två år, och han säger att nyårsdagen är speciell.

– Då verkar alla sitta hemma och beställa mat. Folk orkar inte gå ut, säger han när Helagotland åker med honom på en leverans. 

undefined
”De brukar vara trevliga, speciellt när man kommer tidigare än man har uppgett”, säger Saleh Kashkash om bemötandet han får när han levererar pizzor.
undefined
”Jag tror att jag kommer att göra 60 till 70 rundor i dag, och på varje har jag med mig tre stycken beställningar”, säger Saleh Kashkash.

Hans uttalande om att folk inte orkar gå ut bekräftas när det första stoppet är i ett bostadsområde som endast ligger ett par hundra meter från själva pizzerian. 

– Jag tror att jag kommer att göra 60 till 70 rundor i dag, och på varje har jag med mig tre stycken beställningar.

Vad får du för bemötande av folk när du kommer med deras efterlängtade mat?

– De brukar vara trevliga, speciellt när man kommer tidigare än man har uppgett, säger Saleh med ett skratt.

undefined
Nyårsdagen är årets intensivaste dag för såväl pizzabagare som dem som levererar pizzorna. Saleh Kashkash är en av dem som ser till att gotlänningarna får sina nyårsdags-pizzor.
undefined
De röda väskorna fylldes på löpande band under nyårsdagen. Därefter levererades de till pizzasugna gotlänningar.
undefined
Visby Take Away.

Visby Take Away levererar inom en radie på omkring 8 kilometer från själva restaurangen. Det innebär att man dragit en osynlig gräns vid flygplatsen i norr, i Västerhejde i söder och vid Rävhagen i öster. För Saleh, som kom till Gotland från Syrien i december 2015, har det tagit ett tag att lära sig att hitta i Visby.

– Det var lite svårt till en början, men man lär sig. Speciellt kan det vara svårt med numreringen av husen på exempelvis Gråbo, och i innerstan måste man planera väl hur man ska köra med tanke på alla enkelriktade vägar.

undefined
På Visby Take Away stänger man i vanliga fall klockan 21, men på nyårsdagen tänkte man ha öppet till ”den sista beställningen är levererad”.
undefined
Det gick åt en och annan pizzakartong på Visby Take Away på årets första dag.

Han säger att han trivs med sitt jobb, och att han föredrar lugnet i bilen jämfört med stressen hos dem som bakar pizzorna. 

Men vilken är din egen favoritpizza då?

– Det är Texas. Den har tjock botten och har köttfärs och jalapeños på bland annat. Men när man jobbar med det här så orkar man inte äta pizza varje dag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!