I början av mars infördes avgift för att lösa problemet med parkering vid Korpen. Även personalen omfattades. De kan köpa månadsbiljett för 250 kronor, och kan parkera sina bilar i mån av plats.
– Vi upplever att dessa åtgärder har gett mera tillgängliga platser för besökande till Korpen och personal, skriver regionens fastighetschef Björn Sandqvist i ett mejl till redaktionen.
Samtidigt som parkeringsavgift infördes vid Korpen aviserade regionen att fler regleringar var på gång för andra parkeringar. Nu är det klart att avgift för personalen kommer att införas även vid Visby lasarett.
Vid lasarettet finns 650 parkeringsplatser, som cirka 1 100 personal och 600 besökare ska dela på. Personalen upplever problem med att hitta parkering vid skiftbyten, men enligt den utredning som gjordes 2020 ansåg konsultföretaget Ramboll att problemet inte var större än vid andra arbetsplatser.
Hittills har personalen haft särskilda p-platser, som kräver parkeringstillstånd för att få använda. Ramboll föreslog, att avgift borde införas även för personalen. Det sker nu. Från den 2 maj kommer det att kosta 250 kronor i månaden, och enligt Björn Sandqvist ger det möjlighet att stå på personalparkeringen i mån av plats.
"I mån av plats" är en formulering som väckt ilska bland personalen. På Facebook finns många arga inlägg:
"Betala för att göra sitt arbete. När man egentligen ska ha högre lön för arbetet man gör för regionen."
"Fy tusan för de som måste ta bilen till jobbet."
"...och så finns de aldrig plats för de som jobbar på eftermiddagarna."
"Vi får också betala 250 kronor i månaden på Korpen, oavsett om det finns platser eller inte. Varför göra det enkelt för oss som jobbar i vården och har skitlöner, snart ger man ju upp att jobba för regionen när de bara försvårar för oss."
I ett inlägg försöker man se avsikten med avgiften:
"De tror att de har löst med att fler ska åka kommunalt eller ta cykeln. Men det förutsätter att det ska gå att åka kommunalt, att det ska fungera".
Alternativ till att köra bil till jobbet fanns med i Rambolls utredning, som föreslog att bussarnas turtäthet skulle ökas och samordnas med landsbygdstrafiken för att fler ska kunna välja att åka kollektivt. Ramboll föreslog även att ett lånecykelsystem borde införas för personalen samt att man gav gratis månadskort i en månad så att de skulle få prova på kollektivtrafik.