Inga morgon- och kvällsturer till Arlanda i höst

Det har varit snabba vändningar för flyget som i Visby ser en halvering av trafiken mot en normal sommar. Till hösten ser det även mörkt ut för resenärer som ska till Arlanda.

Gunnar Jonasson vet att hösten blir en utmaning för flygtrafiken.

Gunnar Jonasson vet att hösten blir en utmaning för flygtrafiken.

Foto: Malin Stenström / Arkiv

Visby2020-07-29 10:45

För tillfället trafikerar flera bolag Visby flygplats, och ett nytt bolag är på väg in. Skillnaden från i våras är stor, men än dröjer det länge innan allt är tillbaka till det normala.

Gunnar Jonasson är flygplatschef på Visby Airport:

– Det har verkligen varit snabba vändningar från en tur om dagen i våras till en nu trafikmässigt ganska bra sommar där vi dessutom fått sätta in extraturer på söndagar, säger han.

I dagsläget flyger SAS, Norwegian, Air Leap och Amapola (i samarbete med BRA) till och från Visby. Men runt vecka 33 ändras tidtabellerna då sommaren anses vara över, och i samma veva startar Air Gotland sin verksamhet.

– Det kommer att vara gott om turer på Brommalinjen, men än så länge är det trafiken till Arlanda för framförallt pendlare som inte är tillgodosedd, men det kan ännu ändras, säger Gunnar Jonasson.

Från och med helgen vecka 33 är det bara Air Leap och SAS som trafikerar Visby-Arlanda, och SAS är enligt Gunnar Jonasson lite avvaktande med hösttidtabellen.

– De avvaktar efterfrågan och som det ser ut nu kommer de inte att ha någon morgon- och kvällstrafik till och från Arlanda. Det är annars deras ambition att starta morgon- och kvällsrotationer runt om i landet, säger han.

Den 15 juni började Amapola i samarbete med BRA flyga till och från Visby. BRA fortsätter sin företagsrekonstruktion men samarbetet med Amapola förlängs för några av linjerna till den 17 september, däribland Visby, då BRA hoppas vara igång efter rekonstruktionen.

Bolaget Air Leap har köpt in en ny flygplanstyp, ATR 72-500, med mer kapacitet och som gör sin första officiella flygning från Gotland till Göteborg den 2 augusti. Med den kommer bolaget vara det kapacitetsmässigt största bolaget som trafikerar Visby, medan Air Gotland kommer att vara bolaget med flest antal turer.

– Hösten blir en utmaning både för flygbolag, resenärer och flygplatser, men med tanke på konkurrensen mellan flera bolag i Visby så tror jag att det kommer att avspegla sig i priserna. Vi har all utrustning och kompetens för att kunna hantera flera bolag med olika flygplanstyper men så klart kommer det bli en omställning, säger Gunnar Jonasson. 

Sedan återstår för branschen att återhämta sig. Tillbaka till normala nivåer förväntas man vara först 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!