Den 1 mars kom beskedet: Gotlandshem avbryter alla planer på nybyggnation med undantag för Signallottan i Visby, på grund av kärv ekonomi.
Beskedet från det kommunala bolaget beklagades inte bara av oppositionen, utan även av miljö- och byggnämndens centerpartistiska ordförande, som kallade det för "ett bakslag".
Bara några dagar senare tog GT kontakt med Harald Gröttvik, som är projektledare för den kommande stadsdelen på Visborgsområdet.
Frågan var vad som nu händer med de planerade kommunala bostäderna på området?
– Region Gotland, genom stadsutveckling Visborg, har ett ramavtal med Gotlandshem när det gäller framtida utbyggnad inom Visborgsområdet. I dagsläget har jag ingen annan information än att detta avtal fortfarande är gällande, svarade projektledaren.
Frågan gick vidare till regiondirektör Peter Lindvall.
– Avseende Visborg finns det ett gällande ramavtal mellan Region Gotland och Gotlandshem. Nu pågår diskussion mellan oss om hur vi ska ta nästa steg på Visborg och vi för samtal i god anda om detta, svarade han.
Men i tisdags meddelade Gotlandshem i ett brev till regionen att de inte tänker bygga de 250 planerade lägenheterna på Visborg. Under onsdagen togs frågan upp i regionstyrelsen.
– Gotlandshem ser inte att de kommer att få den lönsamhet som de behöver. Det kanske inte är den bästa platsen för hyresbostäder, i alla fall inte enligt deras sätt att se det. De får inte in så många bostäder som de skulle vilja, säger regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C).
Leder avtalsbrottet till repressalier för Gotlandshem?
– Nej, det finns inga vitesklausuler i ramavtalet. Det här frånträder Gotlandshem i samförstånd med Region Gotland, säger regiondirektör Peter Lindvall och fortsätter:
– Den större frågan är Gotlandshems möjligheter att infria ägardirektivet. Så diskussionerna om deras fortsatta nyproduktionsprojekt lär fortgå.
Regionstyrelsen har nu gett förvaltningen i uppdrag att upprätta en markanvisningstävling för det berörda området, som utöver hyresrätterna även innefattar studentbostäder.
– Vi får se vad som är bäst lämpat för det här området, vi kanske behöver dela upp det i flera olika områden. Och det kanske ska vara en mer blandad bebyggelse, med både med hyresrätter och bostadsrätter, säger Eva Nypelius.