Parkeringskaoset kan få en lösning innan sommaren

De senaste fem åren har regionen försökt komma tillrätta med problematiken kring parkeringsplatserna vid Korpen. Nu tittar man på olika lösningar även för lasarettet.

Region Gotland har i flera år försökt komma tillrätta med problematiken kring parkeringsplatserna vid Korpen.

Region Gotland har i flera år försökt komma tillrätta med problematiken kring parkeringsplatserna vid Korpen.

Foto: Montage (Joel Nilsson/Henrik Radhe/Tommy Söderlund)

Visby2023-03-20 12:45

Som Helagotland.se rapporterade i torsdags är ilskan stor bland såväl besökare till Korpen som hos personal som jobbar i de olika verksamheter som ryms på området. Bristen på parkeringsplatser är påtaglig och en stressfaktor, där patienter kommer för sent till bokade tider, vilket får konsekvenser för den vård som ska bedrivas.

– Vi tittar på lösningar och har ett särskilt utredningsuppdrag, både för parkeringarna vid lasarettet och på Korpen. Det är där vi har bekymmer, säger Björn Sandqvist, avdelningschef på fastighetsförvaltningsavdelningen hos Region Gotland, och berättar att han varit med och jobbat med frågan sedan 2008 – utan att hitta den ultimata lösningen.

undefined
Utanför Korpen tvingas besökare och personal cirkulera i jakten på ledig parkering, vilket gör att patienter kommer för sent till bokade tider.

Att gotlänningar per invånare äger flest bilar i landet går stick i stäv med de normer som bostadsbolag som Gotlandshem följer. Det finns helt enkelt för få parkeringsplatser i planen när nya byggen planeras. Att över hälften av p-platserna på Korpen är 24-timmarsparkeringar, utan krav på att man ska besöka vårdinrättningarna på området, gör att bilister utifrån kan ställa sina fordon där.

– Vi tittar på timmarna, eventuellt också på avgifter – men jag vet inte om det är lösningen. När avgifter infördes på Visborg blev det nästan tomt på bilar från den ena dagen till den andra, säger Björn Sandqvist.

undefined
Utanför lasarettet är parkeringarna trånga och 250 rutor avsedda för personal. En översyn görs nu för att i bästa fall ha en lösning innan sommaren.

Vid lasarettet har regionen försökt få tillstånd att anlägga en parkeringsplats inom befintligt naturreservat vid Trojaborg. Istället infördes parkeringskort för personal efter att de uppfyllt vissa kriterier, men parkeringarna är trånga.

– Det finns i dag ungefär 250 personalparkeringar och vi behöver se över hur många kort det är, säger Björn Sandqvist.

En sådan lösning även utanför Korpen skulle göra att 24-timmarsrutorna kunde ändras till betydligt färre timmar.

– Vi behöver titta på helheten. Vi vill få jobba i lugn och ro och ta fram lösningar, säger han och menar att förbättringar när det gäller parkeringssituationen behövs även vid skolor som Norrbacka och förskolan på Törnekvior.

undefined
Parkeringsskyltar hos Region Gotland.

Strulet med bristen på parkeringar har varit en följetong som regionen hittills inte har kunnat lösa på ett optimalt sätt.

– De lösningar vi ibland har tagit fram har inte varit bra. Vi har mycket bekymmer och vill att våra patienter och vår personal ska få möjlighet att parkera. Jag bedömer att vi behöver ha en plan innan sommaren, säger Björn Sandqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!