Domprostens mejl kom som en chock för Harlevi

Inger Harlevi vill inte kommentera utredningen av domprost Elisabeth Ström. Men för GT berättar hon om känslorna efter att ha tagit del av domprostens kritik mot henne. "Jag är ledsen, besviken, chockad och arg."

Inger Harlevi beklagar hur situationen som uppstått påverkar alla, inte bara dem som är direkt inblandade. "Det är så bedrövligt att alla drabbats oförskyllt. Vi måste hålla hårt i alla våra medarbetare. De är jätteduktiga och de förtjänar allt beröm och allt gott", säger hon.

Inger Harlevi beklagar hur situationen som uppstått påverkar alla, inte bara dem som är direkt inblandade. "Det är så bedrövligt att alla drabbats oförskyllt. Vi måste hålla hårt i alla våra medarbetare. De är jätteduktiga och de förtjänar allt beröm och allt gott", säger hon.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-10-15 06:03

Sedan i måndags är domprost Elisabeth Ström arbetsbefriad. Det kommer hon att vara i en månad, under tiden företagshälsovården Avonova utreder de dokument som inkommit angående Ströms roll som domprost.

Ett av dokumenten innehåller ett övervägande att anmäla domprosten för kränkande särbehandling. Ett annat är den orosanmälan som skyddsombuden skickade i våras. Det tredje dokumentet är Elisabeth Ströms mejl, där hon skriver att Visby domkyrkoförsamling "har två chefer" och att församlingens styrning och ledning är "satt ur funktion".

Den andra "chefen" hon syftar på är kyrkorådets ordförande Inger Harlevi. När GT når henne befinner hon sig på en världsarvskonferens i Tyskland. Men situationen som pågår på Gotland ligger där i bakhuvudet och skaver.

– Det är tufft. Jag är ledsen, jag är besviken, jag är chockad och jag är arg. Alltihop på en gång.

Det är inte bara domprosten som har kritiserat Inger Harlevi. Enligt skyddsombuden upplever även personalen att hon lagt sig i den operativa verksamheten på ett sätt som inte varit önskvärt.

Ändå var Inger Harlevi inte alls beredd på den kritik som riktades mot henne i domprostens mejl.

– Det är jättetråkigt att det beskrivs som en konflikt mellan mig och Elisabeth Ström, för jag var inte alls medveten om att det fanns en. Vi har haft ett väldigt, väldigt gott samarbete. Hon brukade säga att vi är två starka kvinnor i våra bästa år. Sedan kom det här mejlet, som fullkomligt bombade mig.

Finns det utrymme för självkritik från din sida?

– Det finns det alltid, naturligtvis. Jag har massor av fel, precis som alla andra. Men på det sätt jag blivit hackkyckling, det tycker jag inte är rätt. Jag blir ledsen.

Enligt Inger Harlevi hade hon och domprosten ett bra samtal på tu man hand den 28 september – och fem dagar senare kom mejlet.

– Jag har pratat jättemycket med vår vice ordförande Linnea Tibell om hur vi ska hantera det här, vad vi kan göra. Hela arbetsutskottet har ett otroligt gott samarbete och en jättebra dialog.

I söndags hölls det möte där de beslutade att arbetsbefria domprosten.

– Vi beslutade att be Avonova om hjälp så att det här inte ska bli känslostyrt på något sätt. Sedan ville vi få till ett samtal med domprosten innan sammanträdet. Först tackade domprosten ja, sedan tackade hon nej, så det samtalet kom aldrig till. Det beklagade vi då och jag beklagar det än i dag.

Utöver företagshälsovårdens utredning har biskop Thomas Petersson även inlett en tillsyn för att gå till botten med arbetsmiljöproblemen inom domkyrkoförsamlingen. Och det är inte första gången de sätts under lupp. För fem år sedan granskade dåvarande biskop Sven-Bernhard Fast församlingen under domprost Mats Hermanssons ledning.

Varför larmar personalen återigen om arbetsmiljöproblem?

– Jag jobbar inom både politiken och näringslivet. Kyrkan är annorlunda. Trots att kyrkan ska vara en arbetsplats som lyder under exakt samma lagar som vilken annan arbetsplats som helst, hanterar man ändå den värdsliga biten på annat sätt. Kyrkoherden har ett tudelat uppdrag, dels det som ligger under biskopen med vigningslöften, sedan finns det andra spåret där kyrkoherden fungerar precis som en vd. Och det är något som kyrkfolk hatar att höra. Men det går inte att gömma sig under vigningslöftet i den rollen som ligger under kyrkorådet, säger Inger Harlevi och fortsätter:

– Det är därför vi är noga med att poängtera att det här inte har med domprostens vigningslöften att göra. Det handlar helt och håller den värdsliga biten.

Situationen inom Visby domkyrkoförsamling berör. Många har reagerat i Helagotland.se:s kommentarsfält och i måndags knackade en läsare på GT:s redaktionsbil för att ställa frågan:

Är Inger Harlevi nöjd med rekryteringen av Elisabeth Ström?

– Den frågan kan jag svara på när utredningen är klar, svarar hon.

Under veckan har församlingens personal haft möjligheten att vädra sina åsikter och ställa frågor vid två separata möten. Inger Harlevi beklagar hur situationen som uppstått påverkar alla, inte bara dem som är direkt inblandade:

– Det är så bedrövligt att alla drabbats oförskyllt. Vi måste hålla hårt i alla våra medarbetare. De är jätteduktiga och de förtjänar allt beröm och allt gott.

GT har varit i kontakt med Elisabeth Ström, som avböjer att kommentera under utredningens gång.

Detta har hänt

Mars 2008: Mats Hermansson blir domprost.

September 2015: Hermansson kritiseras i en psykosocial skyddsrond.

Juni 2019: Kyrkorådet meddelar att Hermansson måste sluta.

Januari 2020: Ordförande Inger Harlevi säger att det finns krav på att hon avgår, men det har hon inga planer på.

Juni 2020: Elisabeth Ström blir ny domprost.

April 2021: Harlevi och Ström kritiseras av skyddsombuden.

Oktober 2021: Ström kritiserar Harlevi i ett mejl. Kort efter det blir Ström arbetsbefriad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!