"Inte bara bra för oss utan för hela Gotland"

Arla och Brogas gör gemensam sak i Visby. Jättesatsningen, vars slutnota beräknas landa på över 60 miljoner kronor, väntas stå klar redan nästa år.

Magnus Dahlblom, platschef vid Arla i Visby, och Magnus Ahlsten, Brogas, samarbetar i ett miljonprojekt i Visby.

Magnus Dahlblom, platschef vid Arla i Visby, och Magnus Ahlsten, Brogas, samarbetar i ett miljonprojekt i Visby.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Visby2019-12-01 13:37

GT rapporterade i början av veckan om att bolaget Brogas AB beviljats investeringsstöd om drygt 34, 6 miljoner kronor för ett energiomställningsprojekt med Arla. Nu berättar aktörerna mer om planerna, som innefattar bygget av en ny flisanläggning för produktion av fossilfri processenergi och värme vid Arla i Visby.

– Det är långsiktigt samarbetsprojekt med syftet att gå över till en klimatneutral produktion och samtidigt säkra våra energikällor. Det är fantastisk positivt för oss båda, säger Magnus Dahlblom, platschef vid Arla i Visby.

Mejeriets primära energikällor biogas, elektricitet och eldningsolja ska ersättas med energi från en flisanläggning. Ett bygge som beräknas kosta närmare 63 miljoner kronor. Stödet från Naturvårdsverket omfattar 55 procent av de totala investeringskostnaderna.

– Elen och gasen kan vi använda till annat på ön och oljan fasar vi bort. Detta projekt är inte bara bra för Arla och Brogas utan för hela Gotlands energiomställning, menar Magnus Ahlsten, delägare i Brogas.

För Brogas, som är mejeriets leverantör av biogas, innebär Arlas energiomställning att man kan frigöra biogas. Planen är att den i sin tur ska säljas vidare.

– Tanken är att den primärt ska användas till kollektivtrafiken. Andra alternativ finns också, men det är i första hand där vi behöver den, säger Magnus Ahlsten.

Detaljprojekteringen är redan inledd och förhoppningen är att den nya flisanläggningen ska stå klar om drygt ett år.

Karta: Arla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!