"Inte bara positivt att bo i det här huset"

De boende i Sjöliljan och Taggsvampen är vinnare respektive förlorare när Gotlandshem justerar sina hyror. "Vad jag tycker? Det kan du nog gissa ..."

Bengt Jerkland trivs bra med att bo på Sjöliljan, men hyran har varit för hög. Därför välkomnar han justeringen.

Bengt Jerkland trivs bra med att bo på Sjöliljan, men hyran har varit för hög. Därför välkomnar han justeringen.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-03-18 10:00

Som GT rapporterade under gårdagen inför Gotlandshem ett nytt system för hyressättning från 1 april. En översyn utifrån ett antal kriterier har gjorts, och följden blir att vissa får sänkt hyra, andra höjd.

Störst förändring i Visby kommer att märkas i kvarteren Taggsvampen och Sjöliljan, där snitthyran stiger med 15,36 procent respektive minskar med 14,86 procent.

När GT beger sig till radhusen i förstnämnda område möts vi av en samstämmig klagokör:

– Jag förstår inte hur de kommit fram till det här. Kriterierna är helt tokiga. Lägenheterna är eftersatta på många sätt, planlösningen konstig och utsikten lämnar en del övrigt att önska, säger en boende som inte vill medverka med namn och bild.

Nästan alla vi pratar med resonerar likadant: Man vet ju inte vad hyresvärden hittar på om man sjunger ut i lokalpressen. Så därför vill man inte vara gnällspiken som sticker ut.

– Jag tror att många går runt och knyter näven i fickan. Det är mest pensionärer som bor här, och då vill man helst inte hamna i en situation där man måste söka nytt boende. Då tiger man bara och betalar, säger en röst från Taggsvampen.

Kvarteret – som ligger på Poppelgatan, i närheten av södra infarten till Skarphäll – byggdes på 1980-talet. På Gotlandshems hemsida understryks närheten till såväl natur som handelscentrum, och att det finns en lummig innergård med sittplatser och lekplats.

– Jag vet inte jag. Vill vi få det lite fint häromkring så är det vi själva som får göra det. Hyrorna smyghöjs lite då och då känns det som, och jag begriper verkligen inte vart de pengarna tar vägen. Inte går de till att rusta upp området i alla fall, säger en annan anonym röst.

Två personer lyckas vi ändå övertala att ställa upp med namn: Ann-Britt och Gunnar Carlsson, som bott i sitt radhus sedan 2006.

– Jo, nej, jag förstår inte vad som är så märkvärdigt med det här, säger Ann-Britt och blickar ut över Taggsvampen.

I dagsläget betalar de 7 895 kronor i månaden för boendet.

– Kåken är inte ny precis, och de där standardhöjningarna som det pratas om ... Var de finns fattar jag inte. Jag har tänkt att man borde leta rätt på något privat boende istället, jag tror inte att det skulle bli så mycket dyrare. Vi har ju bott i hus tidigare. Nu ångrar man lite att man inte bor kvar där, säger Gunnar.

Själva har de tillräckligt i plånboken för att klara sig, men hur ska det gå för de andra, frågar sig Ann-Britt Carlsson.

– Jag tänker särskilt på de ensamstående här, hur ska de ha råd att bo kvar om det fortsätter så här?

Tre kilometer längre bort – i kvarteret Sjöliljan, där rikthyran alltså minskar med nästan 15 procent – råder andra stämningar. Utanför porten till trappuppgången stöter vi på Bengt Jerkland.

– Vad jag tycker om hyresjusteringen? Gissa.

Att det är bra?

– Bingo!

Sjöliljan färdigställdes 2010 och stoltserar med en mäktig utsikt mot Visby lasarett och havet från de inglasade balkongerna. Men allt är inte guld och gröna skogar i kvarteret, där månadshyran för en trea i nuläget ligger på 9 658-12 629 kronor.

– Vi trivs bra, men har en för hög hyra i dag. Det känns som om man främst betalar för utsikten, för det är inte bara positivt att bo i det här huset. Vi har ingenstans att vädra sängkläderna, och det finns inga sandlådor eller gungor för barnfamiljerna. Och när det blåser hårt, då sover man dåligt, säger Bengt Jerkland.

Fakta

Den nya modellen för hyressättning har tagits fram av Gotlandshem och Hyresgästföreningen. 

Modellen utgår från fyra poängområden: 1. Bostadens storlek och typ av bostad. 2. Bostaden. 3. Kvarteret. 4. Bostadsområdet. Saker som mäts och poängsätts är tillgången till närservice, om det finns lekplats och cykelförråd, samt utemiljön.

Syftet med översynen av hyrorna har varit att fastställa ett tydligt bruksvärde. Lika lägenheter ska ha liknade hyra på orten eller området, menar Gotlandshem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!