September
Den 30 augusti var det premiärtur för Gotlandsbolagets nya färjelinje mellan Nynäshamn och Rostock i Tyskland. Den 3 september gjorde fartyget M/S Drotten sitt första stopp i Visby på vägen ner mot kontinenten. Linjen är i första hand tänkt för godstransporter mellan Mälardalen och Europa. Syftet med linjen är att minska utsläppen av växthusgaser genom att ersätta landtransporter med fartyg som fraktar godset. Fartyget tar upp till 100 enheter och målet för i år är 70 procents beläggning. Där är man inte ännu.
– Vissa avgångar har vi under tio enheter och andra avgångar har vi långt över 20 enheter. Så det varierar väldigt mycket. Men vi ser en positiv utveckling och vi är uthålliga och långsiktiga i vår satsning, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland.
Han menar att en av orsakerna till att det är svårt att få logistikföretagen att välja sjövägen istället för landvägen är att de redan har en fungerande lösning. Branschen är också väldigt prismedveten och miljöintresset kanske inte är så stort som det är hos den som äger godset som fraktas. Men Håkan Johansson säger att de nu får mer positiva signaler från stora logistikföretag i Europa.
– Det har tagit längre tid än vi trodde att bygga upp volymer. Vi har långt kvar. Men vi vill tro att fler och fler hoppar på och vi är optimistiska inför en bättre beläggning 2022.
I samband med starten av linjen fick Gotlandsbolaget 74 miljoner kronor i ekobonusstöd från staten för att starta färjelinjen. Men de pengarna är långt ifrån avgörande för företaget.
– Tittar man på den investering vi gör för att starta linjen så är ekobonusstödet inte något som vänder upp och ned på kalkylen eller vänder förlust till vinst. Det är ett bidrag till att minska förlusten, säger Håkan Johansson.
Den nya färjelinjen tar också ett begränsat antal passagerare och där har efterfrågan i stället varit över förväntan.
– Där har vi sett en mer positiv utveckling än vi har gjort på godset. Men även där har det varierat väldigt mycket – vissa avgångar har hytterna varit fullbokade, andra har det bara varit enstaka passagerare, säger Håkan Johansson.
Och även om det är lågt bokningstryck på passagerarsidan nu, så ser det bättre ut längre fram.
– Vi har haft en del bokningar av bussarrangörer från den tyska marknaden, så det ser ut att vara en bra efterfrågan.