Inte Havorringen - men väl en ring

En unik guldring, hittad vid en arkeologisk utgrävning på ön och värderad till flera hundra tusen kronor, lämnades i går till Fornsalen.
Där kommer ringen att bli dragplåster i den utställning som invigs av kungen den 6 juni.

Guld. 18 runor talar om att ringen på vikingatiden ägts av "Sigurdur".

Guld. 18 runor talar om att ringen på vikingatiden ägts av "Sigurdur".

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-03-24 04:00

Privatspanarna Donald Forsberg och före detta polisen Bertil Bonnevier har ägnat tusentals timmar åt jakten på Havorringen. Man har bland annat gått igenom 79 stora flyttlådor med kvarlåtenskapen efter en nu avliden arkeolog. Hundra kartonger till väntar på fastlandet.

Hoppet är att någonstans i materialet hitta det man letar efter, ledtråden som gör att man kan få tillbaka Havorringen som stals från Fornsalen den 18 juni 1986.

- Havorringen har aldrig lämnat Gotland, den finns kvar på ön, innanför murarna, säger Donald Forsberg.

Han har följt spåren från det att någon med nyckel kunde öppna det billiga lås som satt på montern i museet.

I jakten på Havorringen har andra föremål dykt upp.


Morgongåva
År 1987 lämnade den avlidna arkeologen en vikingatida guldring i morgongåva till sin hustru. Ringen är unik i sitt slag, tillverkad i början av 1100-talet med 18 tydliga runor ingraverade. Enligt runexperters tolkning bär ringen texten: "Sigurdur äger mig".

Med orden: "Varsågod, folkets förvaltning" tog Donald i går det vikingatida smycket från sitt finger och lät det falla i Lars Sjösvärds uträckta hand.

Guldringen har förvarats i en rund ask av trä och på en papperslapp påstås det att ringen hittades av en bonde i början av 1900-talet. 50 år senare ska en släkting till arkeologen ha fått tillgång till ringen. Det är nu hustrun som vill att ringen ska återbördas till Gotland.

- Det är en fantastiskt fin ring, unik i sitt slag. Den betyder jättemycket och kommer att bli ett praktföremål i den nya utställning som vi inviger den 6 juni, säger Lars Sjösvärd.

Han har varit i kontakt med andra museer på fastlandet, men ringen tycks inte ha stulits från någon samling.

- Eftersom ringen inte är införd i något register kan man ha plockat guldringen direkt i samband med en utgrävning, säger Lars Sjösvärd.

Från Fornsalen har andra stölder skett, föremål har försvunnit och hela sidor i liggaren med förteckningar har rivits ur. Just nu inventeras alla museets 400 000 föremål.

- Jag vill ha allting på bordet, och det tar tid, säger museets chef Lars Sjösvärd.

Donald Forsberg har gjort några försök att värdera den vikingatida ringen, bland annat på den tyska marknaden, men det är svårt.


Havorringen nästa?
- Eftersom den inte har polisen i hälarna kan den vara värd några hundra tusen kronor, konstaterar Donald Forsberg, lättad över att enligt arkeologens hustrus önskemål få återbörda guldringen i gotländska händer.

Han hoppas snart kunna komma tillbaka till museet med den betydligt större Havorringen.

2 kap. Fornminnen: Fasta
fornlämningar och fornfynd

3 § Fornfynd är föremål som saknar ägare när de hittas och som

1. påträffas i eller vid en fast fornlämning och har samband med denna eller

2. påträffas under andra omständigheter och kan antas vara minst etthundra år gamla.

4 § Sådant fornfynd som avses i 3 § 1 tillfaller staten.

Sådant fornfynd som avses i 3 § 2 tillfaller upphittaren, som dock är skyldig att erbjuda staten att lösa in det mot betalning (hembud)

1. om fornfyndet innehåller föremål som helt eller delvis består av guld, silver, koppar, brons eller annan legering med koppar eller

2. om fornfyndet består av två eller flera föremål, som kan antas ha blivit nedlagda tillsammans.

5 § Den som påträffar ett fornfynd, som skall tillfalla eller hembjudas staten, skall snarast anmäla fornfyndet hos Riksantikvarieämbetet, länsstyrelse, länsmuseum eller polismyndighet. Källa: notisum.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!