Inte säkert att DNA-mängden räcker till släktsökning

Efter framsteg i det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping, där man spårat med hjälp av DNA i släktforskningsdatabaser, väcks tankar om samma metod går att använda i hotellmordet.

Just nu går utredningen långsammare än planerat då coronapandemin sätter käppar i hjulet även för "kalla fall"-gruppen.

Just nu går utredningen långsammare än planerat då coronapandemin sätter käppar i hjulet även för "kalla fall"-gruppen.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Visby2020-06-13 15:01

Natten till den 12 december 1996 mördades den 46-åriga receptionisten Christina Olofsson på Wisby hotell. Ingen är gripen för dådet och utredning pågår fortfarande. På senare tid har man topsat hundratals personer för att med DNA-teknik försöka lösa fallet. Arbetet med utredningen har sedan de nya DNA möjligheterna fått ny fart, och tidigare har man trott sig kunna presentera nya uppgifter innan sommaren. Men då coronapandemin slagit till har arbetet gått långsammare.

– Vi har en begränsning i resor och att träffa folk, så de ligger lite på vänt. Vi håller på med några förnyade undersökningar vid NFC som jag inte fått svar på än, säger Thomas Nordström, utredare vid polisens "Kalla fall"-grupp.

Nyligen greps en person i ett annat uppmärksammat fall, det så kallade dubbelmordet i Linköping, där man som första fall i Sverige fått använda släktforskningsdatabaser. Men om det är aktuellt för hotellmordet är ännu inte klart.

– Jag tror inte att vi har tillräcklig mängd. Och om man bara har lite, vad ska man använda det till? Jag ska mötas med mina forensiker och så får åklagaren fatta beslut, sen får vi se. Men jag har för mig att det är för liten mängd.

När man kommer vidare i fallet är även det oklart. Där handlar det om utvecklingen av coronapandemin.

– Jag tror inte det kommer hända så mycket förrän till hösten, vi vet inte när de kommer släppa restriktionerna på mitt jobb så vi får resa till ön.

Karta: Clarion Hotel Wisby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!