Statsministern bjuder in till toppmöte i Visby

I oktober samlas ett stort antal stats- och regeringschefer i Visby för att prata försvar. Cirka 200 delegater samt 100 journalister från tio olika länder väntas vara på plats.

Fredrik Persson, polisområdeschef Gotland.

Fredrik Persson, polisområdeschef Gotland.

Foto: Simon Bendelin

Visby2023-09-14 19:00

Den 12–13 oktober kommer statsminister Ulf Kristersson vara värd för ett möte på stats- och regeringschefsnivå inom Joint Expeditionary Force, JEF, som ska hållas i Visby. Det framgår av en ansökan från Polismyndigheten till Länsstyrelsen på Gotland om att få spärra av och förbjuda all sjötrafik inom ett område utanför Strandpromenaden under tiden mötet pågår.

JEF är ett försvarssamarbete mellan tio länder som leds av Storbritannien. Koalitionen omfattar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien och är i första hand avsedd för insatser i Östersjöområdet, Nordatlanten och Arktis. Under mötet kommer ämnen som Ukraina, JEF och Nato att diskuteras.

Det höjda terrorhotet mot Sverige, ämnet för mötet, samt det faktum att stats- och regeringschefer från tio olika länder väntas närvara gör att säkerhetsnivån kommer att vara mycket hög. Det gör också att myndigheterna är mycket försiktiga med vilka uppgifter som släpps till allmänheten.

Martin Gouthering är försvarsdirektör på Länsstyrelsen på Gotland och känner till att mötet kommer att hållas här, men hänvisar alla frågor till polisen.

– Vi måste överväga väldigt noga vad vi säger och väljer därför att inte kommentera, utan hänvisar alla frågor till Polismyndigheten, säger Martin Gouthering.

Fredrik Persson, tillförordnad polisområdeschef på Gotland, kommer att vara kommenderingschef under JEF-mötet och ansvara för säkerheten. Det är också han som står bakom ansökan om så kallad avlysning av vattnet utanför Strandpromenaden.

Av ansökan framgår att Polismyndigheten hanterar mötet som en särskild händelse, men hur detta kommer att påverka gotlänningarna kan Fredrik Persson i dagsläget inte ge några besked om. Han räknar dock med att kunna berätta mer under kommande vecka.

Det framgår inte om mötet ska hållas i kongresshallen, även om det är högst sannolikt. Det område som polisen vill spärra av sträcker sig också från Kruttornet till hamnpiren samt cirka 300 meter ut från land. Avlysningen ska gälla från klockan 08.00 den 12 oktober till klockan 17.00 den 13 oktober, eller tills sista minister lämnat ön. Området kommer att bevakas av sjöpolis samt kustbevakning och längs motsvarande sträcka på land kommer det att finnas polisavspärrningar.

Polisen skriver bland annat:

Närvaron av representanter ur den centrala statsledningen, samt de besökande staternas motsvarighet för mötet i Visby är väldigt hög. Vid framträdanden av denna typ av skyddspersoner föreligger en risk för brott som innebär allvarlig fara för liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom. För det fall en sådan händelse skulle inträffa mot deltagarna eller arrangemanget i stort skulle detta få allvarliga och långtgående konsekvenser i det svenska samhället samt för Sveriges internationella relationer.”

Polismyndigheten påpekar också att även om skyddsvärdet är högt så föreligger inget konkret hot mot arrangemanget:

”Aktörer med en genomförandeförmåga kan sannolikt antas ha ett intresse av aktiviteterna inom den särskilda händelsen främst genom underrättelseinhämtning. Sådana aktiviteter kan äventyra Sveriges internationella relationer. Det finns dock inte några konkreta uppgifter om aktörer med avsikt att utföra någon form av hot eller angrepp mot deltagarna eller arrangemanget.”

Joint Expeditionary Force

JEF är en slags snabbinsatsstyrka som på kort tid kan sättas in i tider av kris eller krig och är i första hand avsedd för insatser i Östersjöområdet, Nordatlanten och Arktis.

JEF är ett försvarssamarbete mellan tio länder som leds av Storbritannien. Koalitionen omfattar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien. 

JEF kan agera självt eller ihop med Nato eller FN.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!