Investeraren: ”Gick in i tre månader och försökte”

Vinägergruppen uppgavs nyligen vara förvärvat av Burgsvik group. Men något köp av själva bolaget Vinägergruppen AB har aldrig ägt rum, då det är försatt i konkurs. Fler detaljer har nu framkommit om bolagets skulder.

Restaurang Sober närmast och Italienaren till vänster är två restauranger som får ny drift.

Restaurang Sober närmast och Italienaren till vänster är två restauranger som får ny drift.

Foto: Simon Frid

Visby2023-04-16 11:30

Det var den åttonde september förra året som bolaget Vinägergruppen AB, som drev restaurangerna Vinäger, Italienaren och Sober i Visby innerstad, försattes i konkurs. När konkursförvaltaren Alexander Norman summerade konkursen stod det klart att omkring 18 miljoner fanns i skulder i bolaget vid datumet.

Förra torsdagen lämnade han in en förvaltarberättelse till Gävle tingsrätt där skulderna på 17 947 600 kronor bekräftades. Redan under juni 2022 hamnade verksamheten på obestånd innan man försattes i konkurs i september.

I förvaltarberättelsen framgår att inventarier med mera uppgick till ett värde av omkring 4,5 miljoner kronor i balansrapporten, men kunde sedan säljas till ett värde av endast 25 000 kronor. Enligt konkursförvaltaren ”föreligger en avsevärd diskrepans”. 

Den tidigare ställföreträdaren för bolaget förklarade under bouppteckningssammanträdet att värdet var felaktigt eftersom det aldrig funnits inventarier för miljonbelopp. I förvaltarberättelsen dras slutsatsen att inventariernas höga värde är satt för att erhålla ett lån ifrån Almi.

Balansräkningen från 31 december 2021 visar att det egna aktiekapitalet i bolaget är förbrukat. Därav gjordes en första kontrollbalansräkning, men någon annan har aldrig gjorts vilken skulle varit upprättad senast åtta månader efter den första som gjordes i februari 2021.

I berättelsen framgår också att bolaget under 2022 hade sammanlagt 104 personer anställda. De höga personalkostnaderna som följde förklaras av den tidigare ställföreträdaren med svårigheter att bemanna de olika restaurangerna och att personal rekryterades från fastlandet. Året dessförinnan var antalet anställda tio personer.

För en kort tid sedan stod det klart att Burgsvik group, som bland annat äger vägkrogskedjan Rasta, gick in som storägare i Wisby hotel group. I köpet ingick fem hotell samt restaurangerna Italienaren, Sober och Vinäger inom, vad man själva kallade för, Vinägergruppen.

Men det verkar inte vara frågan om ett förvärv av det konkurssatta Vinägergruppen AB. Burgsvik groups vd, Fredrik Tervaniemi skriver i en kommentar till redaktionen att man inte känner till historiken kring bolaget utan att man: 

”Signerat helt nya avtal med hyresvärden för lokalerna och investerar nu i att bygga upp dessa inför säsong”.

Han säger att Burgsvik group tror på lokalernas läge och att man vill utveckla koncepten kring restaurangerna. Att restaurangen Strandhäxan öppnar i en av lokalerna är en del i detta.

Konkursförvaltaren Alexander Norman menar att Vinägergruppen som bolag är försatt i konkurs och inte har sålts. 

– Nej, det är ingenting som jag känner till. Jag har hand om konkursbolaget, i övrigt känner jag inte till något om en försäljning. Jag har som ambition att avsluta konkursen nu under våren sen om det blir något ytterligare kan inte jag svara på, säger han.

Den tidigare ställföreträdaren för Vinägergruppen AB är en 60-årig man från Gotland som i dagsläget sitter i styrelsen för fem andra bolag. Sedan 2011 har sju bolag han varit involverad i försatts i konkurs, men han har varit involverad i mängder av bolag sedan 1995. Under 2021 gick mannen in som investerare i Vinägergruppen AB. Att bolaget skulle ha sålts stämmer inte, uppger han.

– Det är helt felaktigt. Konkursen gjorde att hyresavtalen gick tillbaka till fastighetsägaren, som i sin tur tecknat nya avtal. Vinägergruppen som namn existerar inte längre, det är upplöst. Jag har inte haft någon insyn eller del i det, säger han.

Han tycker det är olyckligt och förvirrande att det kommunicerats att Vinägergruppen sålts, eftersom det inte är möjligt juridiskt.

– Konkursförvaltaren ringde såklart upp mig direkt och frågade vad det var frågan om. Jag har inget med det här att göra. Bolaget är försatt i konkurs och ligger hos Gävle tingsrätt. Rent tekniskt går det inte att köpa ett bolag som är försatt i konkurs, det kan väl vem som helst räkna ut, säger han.

Varför tog du över bolaget i slutet av 2021, när bolaget redan hade förbrukat sitt eget aktiekapital?

– Jag är investerare, jag kom utifrån och blev inbjuden att gå in i bolaget som investerare. Det var det enda vi gjorde, säger han.

Vad säger du gällande skulden på 18 miljoner kronor som fanns vid konkursen?

– Vi gick in i tre månader och försökte. Vi tog över en hel del skulder också, men jag gick in som investerare, det får man inte glömma bort.

Fakta

Burgsvik group, ett av Sveriges största familjeägda bolag kommunicerade den 31 mars att man: "Förvärvat majoritet i hotellkoncernen Wisby hotel group. I samband med affären förvärvas även restaurangbolaget Vinägergruppen".

Bolaget Vinägergruppen AB försattes i konkurs under hösten 2022, och hade då skulde på 18 miljoner kronor.

Nyligen lämnade konkursförvaltaren Alexander Norman in en konkursförvaltarberättelse till Gävle tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!