IVA-chefen: "Vi tar det dag för dag"

Intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett förbereder sig för att ta emot patienter med covid-19. Vid behov ska antalet vårdplatser kunna utökas snabbt.

Vid behov kan en särskild IVA-avdelning för covid-patienter öppnas på Visby lasarett.

Vid behov kan en särskild IVA-avdelning för covid-patienter öppnas på Visby lasarett.

Foto: Sebastian Havdelin/Arkiv

Visby2020-11-10 19:02

Den ökade smittspridningen av covid-19 på Gotland har än så länge inte påverkat IVA på Visby lasarett i så hög grad. Däremot märks det på vårdavdelningarna, där det på tisdagen vårdades 15 patienter med covid-19.

Men IVA förbereder sig ändå enligt de eskaleringsplaner som utarbetades i våras. Det handlar exempelvis om att vid behov kunna utöka antalet vårdplatser.

– Vi har nära kontakt med andra avdelningar och samordnar patienter. Vi har full insyn i vilka patienter som ligger på avdelningarna och vi är beredda att sätta in insatser där, så att de i bästa fall inte behöver komma till oss, säger Christian Kahlbom, överläkare och medicinskt ansvarig på IVA på Visby lasarett.

Om det skulle behövas finns planer på att öppna särskilda covid-avdelningar, dels på vårdavdelningsnivå och dels på IVA. Än så länge har de inte behövt användas.

– Finns det flera patienter på vårdavdelning där utvecklingen går åt fel håll är det en signal till oss att öppna fler IVA-platser. Det är en ständig avvägning som görs, säger Christian Kahlbom.

Hur mår personalen?

– Jag tycker att det finns ett etablerat lugn. I våras var det till viss del ansträngande för personalen när vi förberedde oss och såg hur personalen slet i andra regioner. Då byggdes någon slags förväntansångest upp om när det skulle drabba oss, vilket det aldrig riktigt gjorde. Men i den processen gjorde vi bra förberedelser och nu tar vi det dag för dag.

Fler patienter med covid-19 än tidigare vårdas nu samtidigt på Visby lasarett.
Fler patienter med covid-19 än tidigare vårdas nu samtidigt på Visby lasarett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!