Under hösten 2018 beslutade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att göra en verksamhetstillsyn vid Visby lasarett eftersom flera lex Maria-anmälningar under en period inkommit. De valde sedan att göra en utvidgad tillsyn på Gotland som även innefattade det systematiska kvalitetsarbetet och psykiatrin.
Regionen får kritik av Ivo på flera punkter, meddelade man under måndagen. De menar bland annat att arbetet med riskanalys och egenkontroll, samt utredning av avvikelser har brister. De vill även att patienter i en högre grad ska medverka i patientsäkerhetsarbetet.
Dessutom har Ivo funnit brister i Visby lasaretts samverkan med andra vårdgivare - bland annat har inte samverkan med Karolinska Universitetssjukhuset fungerat optimalt:
"Det framkom att transporterna fördröjts då det varit problem med övertagandet av vården vid Karolinska Universitetssjukhuset, vilket lett till att patienter drabbats av vårdskador. Under inspektionen framkom inga alternativa lösningar av transport till annat sjukhus från Region Gotland och hur man hade kunnat förhindra dessa vårdskador", skriver Ivo i sitt beslut.
Ivo menar även att vårdgivaren inte har den personal som krävs för att kunna ge en god vård. De skriver bland annat att läkarkompetensen vid akutmottagningen i Visby haft brister.
– Det är alltid bra att vi blir granskade och att vi får upp saker på bordet. Men Ivo tar endast med det som är negativt och inte det som fungerar bra i verksamheten. Vi har redan börjat med ett flertal åtgärder men behöver nu säkra att vi har en tydlig plan framåt, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Det är inte bara lasarettet som får kritik. Ivo skriver även att flera upprepade händelser tyder på att det finns brister vid psykiatrin. Det har bland annat saknats nödvändig personal för tillsyn av patienterna.
"Av avvikelserna framgår även att det i samband med larm inte funnits personal. Det finns även flera avvikelser där det rapporterats att personalen inte fått tag på primär- och bakjour", skriver Ivo vidare i sitt beslut.
Region Gotland ska senast den 2 mars 2020 skicka en skriftlig delredovisning med planerade åtgärder och en tidsplan för genomförande. Ivo kommer även genomföra en inspektion den 31 mars 2020. Om regionen inte åtgärdat bristerna kan myndigheten förlägga regionen med att vidta åtgärder för att få bort bristerna - ett sådant beslut får förenas med vite.