Region Gotland och teknikförvaltningen har utlyst en skräpplockartävling som riktar sig till alla på Gotland, men kanske främst barn och ungdomar. Hittills ska 1 400 skolungdomar ha anmält sig till tävlingen som äger rum 11-18 maj.
Redan nu är många skolor ute och plockar skräp. Kring lunchtid på måndagen tog en skolklass från Polhemskolan i Visby sig an uppgiften, och för tredje året i rad rensade de skogspartiet mellan Broväg och Neptungatan.
– Vi gör det redan nu för att vi ska hinna arbeta vidare med det här på skolan. Vi samlar allt skräp från alla klasser som varit ute, går igenom vad vi hittat och reflekterar kring det. En viktig del i allt är också själva sorteringen av avfallet, säger Jesper Wolter, lärare på Polhemskolan.
Polhemskolan har elever i förskoleklass upp till årskurs 6 och är profilerad mot naturvetenskap och hållbar utveckling.
– Alla grundskolor jobbar i dag med detta på olika sätt, men vi har extra tid i timplanen för att jobba med detta och vi försöker att föra in hållbar utveckling i alla ämnen, säger Jesper Wolter.
Skräpplockartävlingen som genomförs på ön är en del av den större rikstäckande kampanjen som drivs av organisationen Håll Sverige Rent.
Och Visby-elevernas energi och lust att hitta skräp var det i alla fall inget fel på under måndagen. På en knapp halvtimme hade klassen i stort sett nosat upp varenda pryl som inte hör hemma bland buskage och under trädklungor.
– Jag har alltså hittat chokladpapper från en choklad som såldes i samband med OS 2012. Det är jättegammalt skräp. Det trodde jag faktiskt inte att jag skulle hitta här i dag, konstaterar eleven Åke Kalm.
Utöver en hel del papper och plast från livsmedelsförpackningar, sprang eleverna på en hel del annat – både smått och stort.
– Vad är det här, frågar sig Olof Sundberg när han kommer ned från en slänt, dragandes på ett stort plastschabrak.
Just plast är det enskilt största problemet när det gäller nedskräpning, konstaterar klasskamraten Ebba Andersson:
– Jag gör det här för att det är viktigt att få upp allt skräp, och för mycket av all plast som slängs hamnar i havet. Om den gör det och djur som fiskar får i sig den så finns risk att vi får i oss det sen. Men det är nog främst för djurens skull, både i havet och här i skogen, eftersom de dör annars, säger hon.