Izak är barnens bästa kompis och lärare

På Tjelvarskolan i Visby får barn med språksvårigheter ovärderlig hjälp – av en hund. Izak utbildar sig till pedagoghund och hans klass har redan gjort stora framsteg.

Izak är både vän och hjälplärare på Språkis på Tjelvarskolan. Tilly Sahlsten, Viktor Wattskog och de andra barnen älskar honom från dag ett, när han kom ny i klassen i januari.

Izak är både vän och hjälplärare på Språkis på Tjelvarskolan. Tilly Sahlsten, Viktor Wattskog och de andra barnen älskar honom från dag ett, när han kom ny i klassen i januari.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-04-18 08:05

"Snurra", säger Julia Mörk och hennes treåriga golden retriever Izak lyfter lydigt tassen och sätter fart på lyckohjulet, omgiven av barnen på Språkis.

– Fyra plus ett, det blir fem, säger Vilja Winarve snabbt.

"Trampa" säger matte och Izak sätter genast tassen på en av brickorna i memory. Han är på lag med Tilly och Viktor och de tre vinner omgången.

– Alla barnen sa bara, åh, och ville vara med honom, säger Tilly Sahlsten och berättar att Izak har hjälpt henne lära sig bokstäverna.

För barn med språk- och ibland koncentrationssvårigheter kan en pedagoghund ge lugn men också lusten och glädjen i att lära sig nya saker. Izak började i januari och de har redan gjort stora framsteg.

– Förut var jag en demon på morgnarna, men det har blivit roligare att gå till skolan nu. Jag gillar inte att gå till skolsköterskan och kolla syn och hörsel, men Izak gick med och då gick det bra. För honom kan man lita på, han är en trygg kompis, säger Amanda Claesson och delar med sig av sitt äpple till Izak när det blir dags för fruktstund.

Julia Mörk började som lärare på Tjelvarskolan 2015. När familjehunden Izak var ett år gammal hörde hon talas om begreppet pedagoghund. Izak lämplighetstestades och höll måttet. Efter två års utbildning blir teamet färdigutbildat i maj.

– I början handlade det mycket om att jag skulle lära mig hundens språk och att förstå min hund på små signaler i olika situationer, säger Julia Mörk.

Nu har både barnen och Izak lärt sig hur vardagen kan bli bättre i skolan. Izak ligger ofta på en filt, och sprider lugn i klassen som gör att alla kan koncentrera sig. Han har egen brevlåda utanför klassrummet, och öppet konto på Instagram.

– Från att barnen inte har skrivit alls är brevlådan nu full av brev, säger Julia Mörk och berättar hur hon måste tömma den ofta.

För barn som tyckt att det var jobbigt att läsa högt har Iza inneburit stor trygghet.

– Han kan ju inte heller läsa. Om man har uttalssvårigheter skrattar han aldrig och han dömer ingen. Det blir väldigt kravlöst med Izak, säger Julia Mörk.

Barnen på Språkis, som egentligen heter Tjelvars resursskola tal och språk, får turas om att gå med och rasta Izak på promenad. Då har de ett dubbelkoppel, som gör att Julia kan hålla i ett koppel och barnet i det andra.

– Det har varit väldigt givande, både för dem och för mig, säger Julia Mörk och berättar hur barn som annars kanske inte pratar så mycket plötsligt i Izaks trygghet börjar prata med främmande de möter längs vägen.

De tvåbenta lärarna har tagit bilder och en elev har till och med skrivit en egen liten bok om Izak och hur de två jobbar ihop. Julia berättar hur Izak självmant grep in när en elev hade fått ett raseriutbrott utanför klassrummet.

– Izak puttade på honom, tog kopplet i sin mun och gav honom. Vi gick på promenad och sedan var allt bra igen, säger hon.

Tidigare har det funnits ett motstånd på grund av allergier, men i klassen på Tjelvarskolan är ingen allergisk. Om det skulle vara så har Izak ett eget rum att vara i. På fastlandet finns pedagoghundar på flera håll och Julia önskar att alla öns skolor skulle få sin egen fyrbenta vän och hjälplärare. Ytterligare en gotländsk hund tränas också till pedagoghund.

– Jag ser Izak som världens mest pedagogiska verktyg. Han når fram där vi inte gör det, säger Julia Mörk.

Fakta

Izak är en treårig golden retriever med eget och öppet Instagramkonto på izak_pedagoghund_visby.

Han och matte Julia Mörk utbildar sig vid Svenska pedagoghundsinstitutet i Järfälla norr om Stockholm.

Två teoretiska prov återstår, sedan blir de ett nyutexaminerat team för pedagoghundar.

För två år sedan jobbade 25 pedagoghundar i Sverige och omkring 60 utbildades. 

Sedan dess har antalet ökat ytterligare. Hundar används också med framgång inom exempelvis äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!