22-årige Simon Segerdahl är sambo, elevassistent, ishockeytränare – och missbrukare. Under fyra års tid spelade han upp varenda krona, och långt mycket mer än så. Han är, som han själv beskriver det, skuldsatt upp över öronen.
– I min värld gick jag aldrig minus. När jag förlorade tänkte jag bara att "nästa gång vinner jag", säger han.
Ibland vann han stora summor, men de spelade han upp direkt. När det var löning hann han sätta sprätt på hela summan innan arbetsdagen ens börjat.
– Jag låg efter med hyror och elräkningar, säger Simon Segerdahl.
Allt började när han fyllde 18 år. Polarna spelade och då hakade han på. Det var blackjack på krogen och betting på matcher. Men när kompisarna satsade 200 kronor, satsade Simon det fyrdubbla. Och när Simon kom hem från krogen eller träningarna fortsatte spelandet. Slotsmaskinerna var hans stora drog.
– Satt jag framför tv:n spelade jag, gick jag och la mig i sängen spelade jag, hade jag rast på jobbet spelade jag.
När kontot var tomt tog Simon lån, både på nätet och privat. När han var 19 år gick han till sin mamma för att få hjälp med att betala av de värsta lånen.
– Men jag berättade aldrig om spelandet.
Där hade det kunnat ta slut. I två månader hade han uppehåll, innan spelsuget slukade honom på nytt.
Förutom skulderna gav missbruket Simon en djup ångest.
– I slutet av mitt spelande kände jag att jag inte hade någon framtid. Jag mådde extremt dåligt psykiskt. Jag kände mig väldigt ensam. Hade jag inte slutat hade jag inte haft ett hem i dag, och mina skulder hade varit ännu större, konstaterar han.
För ett år sedan fick Simon nog. Den 27 december spelade han för sista gången. Några dagar senare registrerade han sig på Spelpaus.se, som gör att man blockeras från alla svenska spelsajter.
– Spärren försvinner efter ett år. Det gör mig orolig, för det innebär att jag kan börja spela snart igen. Jag vet inte hur jag kommer att reagera när jag får chansen att spela.
Dessvärre respekterar inte alla spelbolag de som registrerat sig på Spelpaus. Simon får än i dag reklam både via mejl och sms. Det gör att Konsumentverket nu varnar bolagen: Sluta skicka reklam till avstängda spelare, annars väntar miljonbelopp i vite.
– Min största rädsla är att få ett återfall, säger Simon.
Tack vare hjälp från alkohol- och drogrådgivningen, som även hjälper personer med spelmissbruk, har Simon förhoppningsvis fått de verktyg som krävs för att stå emot abstinensen.
– De har varit jättebra, de tog emot mig med öppna armar. De har gett mig en större förståelse i vad spelberoende är. Att det är en sjukdom och att man aldrig kan bli helt frisk.
För att erkänna för sig själv och andra gick han ut i sociala medier och berättade om sitt missbruk.
– Många blev chockade. Det är det som är grejen med spelmissbruk, att det sker i skymundan.
När han träffade sin sambo förra våren var han öppen med sitt missbruk och de skulder som följde med.
– Min ekonomi är väldigt strikt. Min lön går till hyra, mat och bensin, och resten till att betala av lånen.
Exakt hur stora skulderna är vet inte Simon.
– När jag hade nått taken på alla internetlån började jag låna jag av alla jag kände.
Vad skulle du vilja säga till personer i spelmissbruk?
– Våga berätta för någon och sök hjälp. Och registrera dig på Spelpaus.