"Jag kände mig kränkt efteråt"
En 22-årig kvinna känner sig kränkt efter att ha undersökts på ett intimt sätt på häktet utan att få reda på varför. Hon har flera gånger begärt svar från Kriminalvården.
- Han undersökte mig i underlivet. Efteråt kände jag mig kränkt och äcklad, eftersom jag inte fick veta varför han ville undersöka mig. Jag var inte misstänkt för narkotikabrott. Jag visste heller inte om att han var läkare, säger den 22-åriga kvinnan.
Mobiltelefon
Polisens rapporter visar att anledningen till kroppsundersökningen var att kvinnan misstänktes gömma en mobiltelefon i kroppen, eftersom någon av polisinspektörerna hade hört en svag mobiltelefonsignal någonstans ifrån i rummet.
Enligt Charlotte Rydberg, verksjurist på rättsenheten på Kriminalvården, är det tillåtet för en läkare att kroppsundersöka en person om den misstänks gömma föremål. Inga föremål får tas in på häktet.
- Oftast letar polisen efter narkotika eller vapen men de kan även leta efter mobiltelefoner. Det vore en katastrof om det upptäcktes att en häktad person fick med sig en mobiltelefon, eftersom den kan kontakta andra utanför häktet, säger hon.
Läkare undersökte
Att en läkare inkallats, som i 22-åringens fall, är rätt enligt reglerna. En kvinnlig misstänkt får inte undersökas av en häktesmedarbetare.
Nu har kvinnan tagit hjälp av en advokat och klagat på läkaren i Visby eftersom hon känner sig kränkt och ledsen över vad som hänt. Kvinnan har även klagat till Kriminalvården på Gotland och Kriminalvårdens generaldirektör i Norrköping. Senast hamnade ärendet hos Kriminalvårdens region öst.
- Ärendet har hamnat här eftersom hon satt i våra lokaler, men vi kommer inte att inleda en förundersökning av fallet, säger Tommy Blom, tillförordnad regionchef för Kriminalvårdens region öst.
Sex månader senare har 22-åringen fortfarande svårt att släppa händelsen.
- Jag tänker på det här ofta, säger hon.
Tillhörde advokat
Ingen mobiltelefon hittades i 22-åringens kropp, men polisens utredning visar att en mobiltelefon faktiskt ringde, men var inlåst i ett skåp i korridoren utanför inskrivningsrummet på häktet. Enligt polisens anteckningar tillhörde telefonen en advokat som befann sig på häktet.
Kriminalkommissarie Magnus Frank på Gotland säger att ingen förundersökning kommer att inledas mot läkaren.
Den 22-åriga kvinnan är inte längre misstänkt för medhjälp till stöld. Ärendet är nedlagt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!