"Jag tycker inte att hovrätten är klokare"

- Jag har betonat snabbhet, hovrätten har betonat vikten av en fullödig utredning.Det säger Mikael Mellqvist, domare och chef för Gotlands tingsrätt, som får bakläxa på ovanligt många av sina ärenden.

Lagman. Mikael Mellqvist jobbade 6 år i Svea hovrätt innan han för 3,5 år sedan kom till Gotlands tingsrätt. "Det är mycket mer roligt, spännande och nära verkligheten här. Man har mer frihet och större möjlighet att sätta sin prägel på verksamheten."Foto: Henrik Radhe

Lagman. Mikael Mellqvist jobbade 6 år i Svea hovrätt innan han för 3,5 år sedan kom till Gotlands tingsrätt. "Det är mycket mer roligt, spännande och nära verkligheten här. Man har mer frihet och större möjlighet att sätta sin prägel på verksamheten."Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-03-19 04:00
I torsdags visade GA att Gotlands tingsrätt får anmärkningsvärt många överklagade domar återförvisade från Svea hovrätt, som då underkänt själva hanteringen av ärendet. Lagman Mikael Mellqvist menar att siffrorna inte är ett mått på att tingsrätten är sämre än andra.
Varför ser det då ut som det gör?
- Återförvisning kan bero på många olika saker. Oftast är det en liten detalj man har olika meningar om, inom ramarna för ett ganska flexibelt regelverk.
Mikael Mellqvist pratar om "gummiparagrafer". Om att rättegångsbalken är flexibel och om att den ena tolkningen inte alltid är mer rätt eller fel än den andra, bara mer eller mindre bra eller lämplig.
Finns det ingen relevans i hovrättens kritik?
- Alltså... Praxis är att jag, som domare på en tingsrätt, borde böja på nacken och skämmas när hovrätten tycker annorlunda. Det tänker jag inte göra. Jag tycker hovrätten gjort mindre bra bedömningar i nästan alla exempel GA lyft.
Mindre bra än du?
- Ja. Jag kan möjligen lite motvilligt acceptera att hovrätten har rätt i kanske 3-4 av 14 fall. Där får vi bita i det sura äpplet. Samtidigt tycker jag hovrätten borde avgöra fler ärenden direkt, i stället för att återförvisa dem till oss.
Mikael Mellqvist har jobbat på Gotlands tingsrätt i 3,5 år. Före det arbetade han 6 år på Svea hovrätt. Han förklarar att han i båda domstolarna, i främst enklare ärenden, prioriterat en snabb handläggning.
- Praxis är att en tingsrättsdomare bör döma i snitt 285 mål per år. Eftersom jag också är domstolschef borde jag kanske snitta 230. Jag ligger på ungefär 360.
Och en snabbare handläggning ökar risken för återförvisning..?
- Ja. Jag har betonat snabbheten mer än hovrätten, som betonat vikten av en fullödig utredning. Men - även om hovrätten återförvisar ett ärende fattar vi i nio fall av tio samma beslut igen.
Och i det tionde blir utgången en annan. Det är tio procent.
- Ja. Det är klart det betyder något. Det är jag beredd att ta.
När Gotlands tingsrätt omprövar ett återförvisat fall, berättar Mikael Mellqvist, gäller två principer: byte av domare och en snabb hantering.
Nå. Ni får ovanligt många ärenden återförvisade, vilket fördröjer hela processen. Kan det komma att förändra hur ni arbetar?
- I viss mån. Vi får nog ta ett steg tillbaka och sänka vår ambitionsnivå vad gäller avverkningstakten.
Mikael Mellqvist bedömer att Gotlands tingsrätt i dagsläget har en, för sin storlek, normal hanteringstakt och en normal mängd ärenden per år. Med en långsammare hantering kan vissa typer av mål komma att läggas på hög, tror han.
Samtidigt har tingsrätten länge varit underbemannad. Just nu är 2,3 av 3 domartjänster tillsatta. Rekrytering av ytterligare en rådman pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om