För att ta reda på hur stora områden som angripits av den invasiva svarthuvade snigeln har länsstyrelsen hyrt in fyrbenta experter från Skåne.
– Det här är Sniff, han är en blandras från Spanien och hans matte dog i covid. Då såg jag honom på en omplaceringssida på nätet och blev kär, säger Marie Koenen och släpper Sniff lös.
Något snigeltempo är det sannerligen inte. Med nosen i backen markerar Sniff omedelbart och mycket riktigt:
– Titta, där är en snigel, säger Marie Koenen.
Med sig till Gotland har hon sin andra hund, bordercollien Mai som också är en omplacering men från Norrköping, och kollegan Kristin Lindell, med sina beaglar Peggy och Myrra.
Alla är de specialtränade på att hitta just svarthuvad snigel.
– Det är en svår doft att spåra. Vi tror att sniglarna använder sitt slem för att göra sig osynliga, säger Marie Koenen.
År 2019 höll hon och Kristin Lindell på att träna hundarna på ägg från mördarsniglar.
– Då dök den svarthuvade snigeln upp i Sverige. Vi åkte från Skåne till Östansjö utanför Örebro för att hämta ett par exemplar, säger Kristin Lindell.
Sedan dess har svarthuvad snigel invaderat områden runt om i landet och hundarna kallas då in av länsstyrelsen på orter som Uppsala, Gävle, Norrköping och Jönköping.
– På en ort i Jönköpings län plockade vi 10 000 sniglar på två dagar, säger Marie Koenen och berättar att uppdraget på Gotland främst är att hitta och avgränsa hur stora områden som angripits.
I veckan letar de sniglar i Buttle. I Djuplunda och Haga i södra Visby har området med sniglar visat sig vara flera gånger större än befarat.
– Här går aldrig att bli av med sniglarna. En stor eloge till Tiina Kumpala på länsstyrelsen som var så snabb med besluten att ta in hjälp att plocka dem. För varje snigel som kommer bort nu gör att det blir mindre nästa år, säger hon och berättar att vuxna djur dör av kylan och att det är äggen som överlever för att kläckas i vår.
Rådet till gotlänningar med svarthuvade sniglar eller mördarsniglar i sina trädgårdar är att se upp med att flytta krukor och jord, och att plocka så många man kan. Då bör man gå ihop grannar emellan och rensa hela kvarter.
De svarthuvade sniglarna har betett sig olika i landet. På vissa ställen är de otroligt många, på andra håll har de angripit och gjort stor skada.
– På ett ställe i Norrköping åt de upp all vitkål i en familjs trädgård. Det var så äckligt för när de tog in sallad och jordgubbar var det sniglar överallt, säger Kristin Lindell.