JO ger "Gryningspyromanen" rätt om Visby

Innan han flyttades till anstalten i Kumla satt han i häktet i Visby under nästan två månader. JO menar att det var för länge.

Kriminalvårdens lokaler i Visby.

Kriminalvårdens lokaler i Visby.

Foto: Sofie Regnander

Visby2019-10-04 10:19

Domen mot ”Gryningpyromanen” vann laga kraft den 8 november 2018. Mannen dömdes då till fängelse i två år och tre månader, bland annat för försök till mordbrand mot ett kommunkontor i Köping. 

Planen var att mannen skulle flyttas från Kronobergshäktet till anstalten i Kumla, men Kriminalvården uppger att de av platsbrist fick flytta mannen till häktet i Visby. Han fick sedan sitta i häkte i nästan två månader innan han kunde flyttas till Kumla. Under tiden i Visbys häkte gjordes en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

”Sitter och väntar och har inte en aning om när de tänker flytta mig till anstalt. Detta kan inte vara rätt och riktigt", skriver "Gryningspyromanen".

Ingen ska sitta i häkte i väntan på att få komma till anstalt längre än sju dagar, såvida det inte finns särskilda skäl. Så säger lagen. Väntan på att komma till anstalt ska aldrig vara längre än 30 dagar.

”Jag ser mycket allvarligt på detta förhållande”, skriver JO i sitt beslut.

Kriminalvården skriver som svar att de vidtagit flera åtgärder och att antalet platser på Riksmottagningen, dit mannen skulle ha flyttats, ökats. "Gryningspyromanen" avtjänar nu sitt straff på anstalten i Hall. 

Den 55-årige man som kallas "Gryningspyromanen" har dömts för mordbrand vid två tillfällen, 2006 och 2011. Han misstänks för att ha härjat i Skåne, Småland och Dalarna sedan 1990-talets mitt. I helgen börjar SVT sända en dokumentärserie om "Gryningspyromanen"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!