Joakim bor på Antikvariat Drotten

2012 ledde bokintresset Joakim Mattsson från Borås in på Antikvariat Drotten, där han snabbt blev både stammis och anställd. Nu har han rotat sig på Gotland – och har minst sagt nära till jobbet. "Jag är nog mer här än vad som är socialt acceptabelt", säger Joakim.

  Joakim Mattson bor inne på Antikvariat Drotten.

Joakim Mattson bor inne på Antikvariat Drotten.

Foto: Vera von Otter

Visby2024-07-21 16:00
undefined
Kollegorna Göran Waltå och Joakim Mattson tar emot antikvariatsbesökare.

– Joakim! Fantomen?

Det är den numera pensionerade antikvarien Göran Waltå som ropar från kassan. Vid det här laget är det Joakim Mattson som har bäst koll på allt inne på Antikvariat Drotten, var böckerna står, vad som säljer bäst, och hur mycket man ska ta betalt.

– Fem kronor styck för serierna, svarar Joakim vant.

Göran och Joakims bekantskap tog sin början 2012. Joakim hade börjat plugga på Campus Gotland och blev snart stammis på antikvariatet på St Hansgatan.

Det är inte svårt att förstå vad han, en aspirerande föremålsantikvarie med ett specialintresse för böcker, såg i Antikvariat Drotten. Joakims passion ligger inte bara i litteraturen, utan också i boken som föremål. Och här möttes han av 30 000 böcker från golv till tak.

– Jag undrade vad det var för en figur som hängde runt här, han kom hit så ofta och bara satt och pratade och pratade. Jag brukar säga att jag till slut var tvungen att anställa honom, säger Göran.

undefined
"Det är inte så att vi tjänar några stora pengar på det här", säger Göran Waltå.

Under åren som gått sedan dess verkar en vänskap ha vuxit fram, för Göran och Joakim skojar friskt med varandra, om att Joakim så småningom vill byta antikvariatets logga från Strindberg-skissen till någon som mer passar hans eget intresse (Oscar den II, Joakims favoritkung, kom på tal), och om hur det ställer till det i jobbet att Joakim inte har körkort. Och så om kryssningsturisterna, som förvisso gärna besöker antikvariatet, men desto mer sällan handlar.

– Vi brukar skoja om att de går och köper kylskåpsmagneter i souvenirbutikerna i stället, säger Göran.

När Göran tog över efter den tidigare ägaren Anders "Sumba" Sundberg låg antikvariatet ett par hundra meter ned på St Hansgatan, mittemot Drottens ruin. Men för Göran har namnet Drotten också en annan betydelse.

– Det betyder hövding, och den stora hövdingen i svensk litteratur, det är ju August Strindberg.

undefined
På antikvariatet finns tusentals böcker från och om Gotland, så kallad Gotlandica.

Även om Strindberg är ansiktet utåt för antikvariatet så är det främst en annan typ av litteratur som lockar besökare. Joakim berättar att många kommer till antikvariatet för Gotlandicasamlingen. Här har den som vill släktforska eller bara djupdyka i den gotländska historien tillgång till tusentals böcker, tidningar och kataloger från och om Gotland.

Göran tar fram en stor bok ur samlingen, Gotlands Läns bebyggelse.

– Den här kallades friarbibeln, man kunde se om det fanns någon änka som hade en gård, vilket taxeringsvärde gården hade, och hur många kor. Så den här var många intresserade av, berättar Göran.

undefined
Göran Waltå visar en bok ur Gotlandicasamlingen, den så kallade "friarbibeln".

Om Göran tyckte att Joakim tillbringade mycket tid på antikvariatet 2012, så är han här ännu mer i dag. Sedan tio år är han nämligen inackorderad i en lägenhet i antikvariatet.

– Jag är nog här mer än vad man skulle säga är socialt acceptabelt, skrattar Joakim.

En dörr invid skönlitteraturhyllan leder in till lägenheten. I ett av rummen står en säng, men det är knappt att man lägger märke till den, inte heller tavlorna på väggen eller Game Boy-spelet på nattduksbordet. Först och främst fångas ögat av en uppstoppad örn, som Joakim tagit med från fastlandet.

undefined
Joakim Mattson i sitt sovrum bakom antikvariatet.
undefined
I Joakims medeltida fönsternisch står bland annat den uppstoppade uttern "Desmond".

Och i en fönsternisch, vars generösa djup enligt Joakim skvallrar om byggnadens medeltida ursprung, står en uppstoppad utter.

– Det är Desmond, han vaktar min boksamling, skrattar Joakim.

På köksgolvet utanför sovrummet ligger papperspåsar med böcker utspridda. Det ser lite rörigt ut, men det visar sig snart att det är ett organiserat kaos.

– Jag katalogiserar böckerna och fotograferar allt för att lägga ut på Bokbörsen.

Bokbörsen är en näthandel för böcker, serier, musik och film. Enligt Göran kommer merparten av företagets inkomster därifrån, och det är det som betalar Joakims lön. Göran själv är pensionerad och tar ut en "mycket liten lön".

– Det är inte så att vi tjänar några stora pengar på det här, säger han.

undefined
Joakim bland kassarna med alla de böcker som ska läggas ut till försäljning på nätet. "Det tar sin lilla tid", säger han.

Trots det hoppas Göran att antikvariatet ska finnas kvar länge, och att Joakim ska ta över i sinom tid. Och det verkar inte helt osannolikt att det blir just så. Joakim trivs i Visby och på antikvariatet.

– Visby är vackert året om, jag har rotat mig här och har fast boende, varför skulle jag flytta?

Men utöver näthandeln finns gränser för hur långt de är beredda att gå för att få antikvariatet att gå runt. Några kylskåpsmagneter kommer till exempel inte på fråga.

– Nej, så djupt sjunker vi inte, skrattar Göran.

– Någon botten finns faktiskt, instämmer Joakim.

undefined
Joakim Mattson bor inne på Antikvariat Drotten.
undefined
På Antikvariat Drotten finns 30 000 böcker från golv till tak.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!