Jobbar för fyllefri trafik

Rattfylla är ett återkommande problem under Stockholmsveckan. För många är de här dagarna synonyma med alkohol - trots att bilkörning ofta är ett måste. Det vill en ny kampanj i samarbete med gotländska polisen ändra på.

Säkerhetsblås. Hos Christer Folkesson, trafiksäkerhetschef på MHF, får du testa om du är körklar.

Säkerhetsblås. Hos Christer Folkesson, trafiksäkerhetschef på MHF, får du testa om du är körklar.

Foto: Tobias Wallström

Visby2011-07-20 04:00

-  Vi vill uppmuntra vänner till att bry sig om varandra, berättar gotländska Emmelie Franzén, kampanjledare och kreatör för "Kamratuppfostran - mot fyllekörning".

-  Istället för att lägga ansvaret på syndarna så handlar vår kampanj mer om att ta ett gemensamt ansvar, fortsätter hon.

Hon lanserade kampanjen tillsammans med Linda Öström förra året på Peace & Love-festivalen. Det var ett bra forum för att nå ut till målgruppen unga mellan 18-25 år. Det är också just dem som gotlandskampanjen riktar sig till.

Anders Särland från polisen och Anna Rönnle från NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) gillade kampanjen och tyckte att den även skulle kunna funka i år under vecka 29 på Gotland.

-  Vi gillar att det är ungdomar som pratar med andra ungdomar i den här kampanjen. De når bättre fram med budskap, säger Anders Särland.

Är rattfyllan ett ökande problem på ön?

-  Så länge det existerar så är det ett problem, säger polismannen.

Har ni fler nykterhetskontroller under sommaren?

-  Kontinuerligt har vi kontroller men beroende på hur tillgängliga vi är. Dagligen sker flera stycken och vi är ålagda att göra 15 000 utandningsprov per år.

Hur många har ni gjort hitintills?

-  Förra året genomförde vi 18 000.

Hur väljer man var man genomför en kontroll?

-  Det är olika ställen med stort trafikflöde eller inte så stor kvantitet. Vi försöker också att vara på mindre vägar eftersom vi vet att rattfulla väljer dem. Även mopedburna tittar vi på, säger Anders Särland.

I går drog kampanjen i hamnen igång. I tältet som ligger invid Hamnkontoret kan förbipasserande testa promilleglasögon, brottas i sumodräkt och blåsa ett utandningstest.

-  Jag har själv varit på en bygdegårdsfest, när jag var 18 år, där vi låste in en berusad kille som tänkte köra hem, berättar Emmelie Franzén.

Varje år skadas 1 000 personer svårt och 125 dödas i trafiken varje år källa: (Vägverket, 2006).

Cirka 500 bilförare kör rattfulla varje timme i Sverige (MTF).

På en vanlig mätare som polisen använder kostar ett utandningstest c:a 10 kr per gång.

Under Hultsfredsfestivalen 2009 var 300 personer som utförde MHF:s utandningstest.

MHF har varit på festivalen i ett antal år och utfört utandningstest och polisen där har gått från att ta fast 25 rattfyllor till 0 stycken år 2009.

Den stereotypa rattfylleristen är man och 20 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om