– Det känns tråkigt att inte barnfamiljer kan driva småföretag på sommaren och åka längre när man har semester, säger Cecilia Asplund som driver ett kafé tillsammans med Svante Jansson.
– Vi jobbar hela sommaren, så vi har ingen tid för att ha sommarlov med våra barn, säger han.
Tvåbarnsföräldrarna tänkte därför åka på en längre familjesemester till Thailand. Deras ena dotter är i förskoleåldern, men för den äldre dottern som går i tvåan på S:t Hansskolan gäller skolplikten.
– Men hon ska inte tas ifrån sin skolgång, påpekar Svante Jansson och säger att det finns en skola vid resmålet som följer läroplanen.
– Vi har haft kontakt med skolan och flera föräldrar som har haft barn som har gått där. Det är en svensk skola med små klasser och hundra procent behöriga lärare, säger Cecilia Asplund.
Den heter Lilla svenska skolan på Koh Lanta och är inte godkänd av svenska Skolverket. Det är samma skola som en fastlandsfamilj valde åt sina barn, när de åkte till den thailändska ön utan att ha fått ledighet beviljad. Kommunen krävde då ett vite av föräldrarna för olovlig frånvaro och brott mot skollagen.
– Och vi tänker inte betala 50 000 i vite för att få åka, säger Svante Jansson.
– Och vi vill ju göra rätt, tillägger Cecilia Asplund.
De började planera ett år innan den tänkta avresan och skickade in en ledighetsansökan. Först pratade de med sin dotters klassföreståndare, som hänvisade till rektorn vid längre ledigheter. Föräldrarna fyllde i den digitala ansökan och fick därefter ett besked.
– Vi fick nej ganska snabbt, säger Svante Jansson som därefter tog ärendet vidare.
Barn- och utbildningsnämnden var enig med rektorn och ansökan fick även avslag av förvaltningsrätten. Motiveringen var att skälen som de har angett i ansökan inte är ”synnerliga”, vilket krävs enligt skollagen. Efter en överklagan har Kammarrätten nu valt att inte ta upp ärendet.
– Nu känns det för sent, vi borde redan ha bokat boende och på skolan är det säkert fullt, säger Svante Jansson, som ännu inte har bestämt om det blir en kortare semester till Thailand över jul och nyår eller ingen alls.
De känner till en annan familj som har fått beviljat liknande ansökningar som deras, men på en annan Visbyskola.
– Det som gnager är att det är så olika bedömningar på olika skolor, säger Svante Jansson.
De känner också föräldrar som bytte skola för att kunna ta ledigt.
– Jag tycker inte att det ska gå så långt som att byta skola för att få livskvalitet. Vi är nöjda med S:t Hansskolan i övrigt och det är vår dotter också, säger Cecilia Asplund.
Enligt skollagen ska det göras en bedömning i varje enskilt fall beroende på ledighetens längd, elevens studiesituation, hur angelägen ledigheten är och möjligheten att kompensera den förlorade undervisningen.
– Rektorns uppdrag är att göra en individuell bedömning, men det har varit ett nej. Sedan har hon inte tummat på det och hon har inte pratat med oss heller, säger Svante Jansson.
Föräldraparet anser inte att rektorn har tagit hänsyn till deras arbetssituation och att deras dotter kan fullgöra skolplikten på en annan skola.
– Det handlar om årskurs två och hon ligger bra till i skolan och har ingen frånvaro, tillägger Cecilia Asplund.
Anna Hammarhjelm är rektor för S:t Hansskolan och kunde inte göra en intervju, men skriver i ett mejl att hon inte kommenterar enskilda ärenden och att hon alltid gör individuella bedömningar.