Vitim Gashi, 27, är den enda, och den första, manliga undersköterskan på kvinnokliniken på Visby lasarett. Där ingår BB, förlossningen och gynekologiska mottagningen.
– Det bästa med mitt jobb är stunden då jag får se de blivande föräldrarna när de inser att de äntligen får träffa sitt barn.
Han har nu jobbat fem år på avdelningen. Men det var ingen självklarhet att han skulle hamna där.
– Jag har aldrig drömt om att jobba med förlossningar, utan det låg en 50-procentig tjänst ute och jag kom precis från en sjukskrivning, så jag tänkte att det passade mig, berättar han.
I sitt yrke får Vitim Gashi ha mycket kontakt med de blivande föräldrarna. Dessutom assisterar han barnmorskan och gör kontroller på mamman, såsom blodtryck och temperatur. Sedan är det ofta undersköterskan som kopplar upp mamman mot CTG-apparaten, som hjälper personalen att övervaka hur barnet mår inne i livmodern.
– Och det är jag som skriver ner det exakta klockslaget för födseln, säger han.
Men, det viktigaste i hans jobb är:
– Att hjälpa kvinnan att kunna föda utan rädsla. Jag brinner för att hjälpa de blivande föräldrarna att känna sig trygga.
Vitim Gashi uppskattar att han varit med under drygt 200 förlossningar.
– Jag har mitt jobb att tacka att jag fått se hur kraftfull kvinnan är. Vi vore ingenting utan dem.
Trots sin rutin är arbetet inte alltid helt enkelt.
– Jag får möta mycket fördomar på grund av att jag är en man och med utländskt påbrå. Det har inte varit lätt att jobba mot den uppförsbacken, men jag har aldrig gett upp och kommer aldrig att göra det.
Hur kan fördomarna yttra sig?
– Att jag inte får vara med i rummet eller på förlossningen, berättar Vitim Gashi och fortsätter:
– Det finns kvinnor som varit med om traumatiska händelser med män, och då är det viktigt att vi respekterar det. Och jag förstår andra kulturer, där man inte vill ha män närvarande.
Vitim Gashi påpekar att det är lika vanligt, om inte vanligare, att det är pappan som inte är bekväm vid att Vitim deltar under förlossningen.
– Det handlar om mognad, att förstå att det inte finns något sexuellt med en födande kvinna. Kvinnan äger sin egen kropp, ingen annan.
– Och jag ser inte en naken kvinna. Jag ser en kvinna som kämpar för sitt liv, för sin bebis och sin familj.