Gotlands första gipstekniker någonsin heter Johanna Ekengren, är 36 år gammal och har arbetat som undersköterska på ortopedmottagningen på Visby lasarett sedan 2013.
– Jag kände att jag ville vidareutveckla mig, och som undersköterska på ortopeden finns det inte så många alternativ. Så när jag hittade en utbildning till gipstekniker via Lunds universitet så sökte jag till den, säger Johanna Ekengren.
Hon antogs till utbildningen, och tack vare ett stipendium från Visby lasaretts forskningsfond kunde hon även ta sig an den nya utmaningen.
– Det var helt avgörande att jag fick stipendium. Jag sökte det i höstas, och utan de pengarna hade jag inte haft möjlighet att gå den här utbildningen.
Johanna berättar att studierna varit tuffa och intensiva. De har pågått mellan januari till slutet av maj, och utbildningen har huvudsakligen bedrivits på distans. Johanna har dock åkt till Malmö för de praktiska delarna av utbildningen en gång i månaden. Samtidigt har hon även i princip arbetat heltid och tagit hand om sina tre barn.
– Det har varit fantastiskt roligt, men också väldigt tungt. Det svåraste har varit anatomi-delen, där vi gått in på en väldigt ingående nivå när det gäller exempelvis nerver, muskler och skelettet.
Den 24 maj blev Johanna examinerad, och nu har Gotland alltså för första gången en gipstekniker. Exakt vad det kommer att innebära för lasarettet och ortopedmottagningen vet inte Johanna Ekengren ännu.
– Men jag hoppas att det kommer att utveckla hur vi arbetar och att faktumet att vi har en gipstekniker ska tillföra något till ortopeden. Samtidigt är det viktigt att betona att jag inte är färdig ännu, utan det är nu som det jag har lärt mig ska testas i verkligheten. Men min förhoppning är att jag ska kunna föra vidare mina nya kunskaper till mina duktiga kollegor.
Vad är det främst för nya kunskaper du tar med dig från utbildningen?
– Det handlar nog om en större förståelse för hur man ska tänka när man gipsar. Jag har också fått bättre koll på anatomin så att man kan gipsa på ett sätt som är mer anpassat efter det aktuella skadan.
Även Carina Karlsson, enhetschef på ortopedmottagningen, ser stora fördelar med att ön nu fått sin första gipstekniker.
– Det är jätteroligt. Nu har Johanna lärt sig det här från grunden, och det här blir också ett tillfälle för alla som jobbar här på mottagningen att utnyttja hennes kunskaper.