John Jonsson från Fårö är ytbärgare på sjöräddningshelikoptern i Visby och var med vid insatsen under måndagen.
– Vi höll precis på och laga lunch när vi fick ett larm från sjöräddningscentralen i Göteborg om att det var en man över bord, då sätter vi igång och börjar flyga mot positionen vi har fått, berättar han.
För helikoptern från Visby innebar det en flygning på ungefär 50 minuter innan de var framme vid olycksplatsen. Tillsammans med en helikopter från Stockholm, kustbevakningens flyg från Nyköping och ett marinflyg från Tyskland sökte de sedan av området som i det här fallet var väldigt begränsat.
– Man såg när han ramlade över bord så man visste exakt var man skulle leta. Men när det är ett så pass stort fartyg så tar det tid att reagera och få stopp på fartyget och sätta in räddningsresurser.
Mannen som föll i hade utfört däcksarbete på fartyget utan flytväst när olyckan var framme.
– Det kan ha varit lockande att arbeta utan flytväst när vädret var så pass fint som det var, men det är bara spekulation, säger John Jonsson.
Efter den långa flygningen till det aktuella området cirka 11 mil norr om Gotska Sandön var helikoptern från Visby tvungen att landa på jagaren för att tanka innan de kunde börja leta efter mannen, och det var en låg och sorgsen besättning de möttes av.
– Det var väldigt dämpad stämning. De har varit ute i två månader och det är ju en kompis och kollega det handlar om. Vi pratade också med skepparen och det är ju hans ansvar så han tyckte det var jobbigt och det är klart när man har förlorat en i besättningen, en arbetskamrat, säger John Jonsson.
Efter cirka fyra och en halv timme av koordinerade flygningar över området avbröts sökandet från svenskt håll då Sjöräddningscentralen gjorde bedömningen att det skulle vara otroligt att finna mannen vid liv.
Det var inte ett lätt besked för John Jonsson och hans kollegor att ge till den amerikanska besättningen.
– När vi hade avbrutit insatsen och landade på jagaren den andra gången för att tanka frågade de om utsikterna för att han ska vara kvar på ytan. Då får man vara ärlig och säga att utsikterna är väldigt små.
Han fortsätter:
– Eftersom Östersjön är så kall och syrefattig är det inte säkert att han kommer upp igen.
Enligt Sjöfartsverket ska det amerikanska skeppet med besättning fortsatt ligga kvar i området och leta efter sin kamrat.